Clicky


lng tanken voor binnenvaart officieel toegestaan in haven rotterdam

lng tanken voor binnenvaart officieel toegestaan in haven rotterdam
27-06-2013 20:17 | Algemeen | auteur de redactie
ROTTERDAM - De binnenvaart mag vanaf 1 juli officieel Liquefied Natural Gas (LNG) bunkeren in de Seinehaven in Rotterdam, Botlek. De gemeente Rotterdam heeft daarvoor de havenbeheersverordening aangepast. Rotterdam verwacht door deze maatregel een extra impuls te geven aan de introductie van LNG als schonere brandstof voor de scheepvaart.

Havenwethouder Jeannette Baljeu gaf het startsein van de nieuwe regelgeving bij het LNG bunkerende schip 'Greenstream' in de Seinehaven tijdens de European Sustainable Energy Week. Rotterdam is de eerste haven in Europa waar de binnenvaart na een succesvolle pilot officieel LNG kan bunkeren.

Havenwethouder Jeannette Baljeu: "LNG heeft grote milieuvoordelen voor de binnen- en zeevaart ten opzichte van traditionele diesel of stookolie. Door het aanpassen van de regelgeving zijn we in Rotterdam de eerste haven in Europa waar binnenvaart officieel LNG kan bunkeren. Deze verandering van de regelgeving is belangrijk om te stimuleren dat de binnenvaart LNG gaat gebruiken als schonere brandstof."

LNG
LNG, liquefied natural gas, is vloeibaar aardgas. Aardgas wordt vloeibaar als het 162 graden vriest. Sinds 2011 heeft de haven van Rotterdam een speciale terminal voor de op- en overslag van vloeibaar aardgas: de Gate terminal. De eerste binnenvaartschepen die op LNG varen zijn de Argonon en de Greenstream. LNG binnenvaartschepen zijn stiller en veroorzaken nauwelijks uitstoot van zwavel- en stikstofoxiden. Bovendien wordt de uitstoot van CO2 flink gereduceerd.

Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam heeft zich samen met andere partijen ingezet om het bunkeren van LNG in de Rotterdamse haven mogelijk te maken. Ook Rotterdam Climate Initiative maakt zich sterk voor het gebruik van LNG door trucks en de binnen- en zeevaart.