Clicky


ANWB: Frans brandstoftekort nog dagen merkbaar

ANWB: Frans brandstoftekort nog dagen merkbaar
27-05-2016 16:51 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het brandstoftekort bij de benzinestations in Frankrijk zal ook na het ontzetten van de meeste brandstofopslagplaatsen nog dagenlang merkbaar blijven. Dat meldt de ANWB in een reactie op het verwijderen van de door betogers opgeworpen blokkades vrijdag.

Het is volgens de ANWB onduidelijk wanneer de bevoorrading van de uitverkochte tankstations kan worden hervat. Evenmin is bekend wat de reactie van de betogers zal zijn en of mogelijk nieuwe blokkades worden opgeworpen.

Volgens de ANWB is het brandstoftekort rond de Franse steden Lille, Parijs, Bordeaux, Brest en Nantes nog altijd 'nijpend'. Vooral dieselrijders moeten een autoreis naar of door Frankrijk zorgvuldig voorbereiden, waarschuwt de bond. Dat betekent tanken waar het kan en niet doorrijden op een bijna lege tank.

De logistieke sector meldt nog geen grote problemen in Frankrijk. Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) ondervindt het verkeer tussen België en Groot-Brittannië geen hinder en zijn geen grote moeilijkheden bij vervoer naar en door Frankrijk.

Ondernemersorganisatie EVO heeft wel vragen gekregen van leden. Het is volgens EVO lastig adviezen te geven. "Met een lading naar Frankrijk rijden lukt wel, maar terugkomen naar Nederland kan een risico zijn. Dat is een afweging die transportbedrijven zelf moeten maken", aldus een woordvoerder van EVO.

Overzichtskaart

Van de ​​10.245 tankstations in Frankrijk zitten er volgens een speciale overzichtskaart 5358 geheel of gedeeltelijk zonder brandstof, oftewel 52,3 procent. In Parijs (88 procent van de pompstations) en Nantes (87 procent) is benzine en diesel uitverkocht of op rantsoen. Langs de autoroutes is de situatie iets beter, maar ook daar zijn problemen.

De ANWB Alarmcentrale in Lyon meldde vrijdag een file van 3 kilometer bij de pomp in Marseille. Datzelfde beeld is ook rond Toulouse te zien.

Alarmcentrale

Bij de Alarmcentrale hebben zich enkele Nederlandse automobilisten gemeld die met een lege tank zijn stilgevallen. Die kan de ANWB moeilijk helpen, aldus de woordvoerder. De auto is immers niet stuk.