Clicky


Alsnog cao-resultaat openbaar vervoer

Alsnog cao-resultaat openbaar vervoer
02-06-2016 17:23 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - CNV Vakmensen heeft vandaag alsnog een cao-onderhandelingsresultaat bereikt voor de ongeveer 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. “Het overleg stond onder spanning, vanwege ons ultimatum aan de werkgevers en de actiebereidheid bij werknemers. We zijn blij dat het op de valreep alsnog gelukt is om een cao-resultaat te bereiken en daarmee acties te voorkomen”, zegt CNV-onderhandelaar Sanne van der Meulen in een eerste reactie.  

Het gaat om een tweejarige cao (van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017), met een totale structurele loonsverhoging van 3,85 procent. De lonen gaan in twee stappen omhoog:

  • 1,85 procent per 1 juli 2016
  • 2 procent per 1 maart 2017

Omdat de werknemers de loonsverhoging in het eerste half jaar mislopen, krijgen ze ter compensatie nemers ook een eenmalige uitkering van 250 euro.

Scholing

CNV Vakmensen is ook tevreden over de afspraken over scholing. “Werknemers kunnen straks een eigen scholingspotje aanleggen, gefinancierd met atv-dagen en bovenwettelijke vakantiedagen. Hierover wordt geen belasting geheven. Zo kunnen ze zelf op een fiscaal vriendelijke manier investeren in hun kansen op de arbeidsmarkt.”

Andere afspraken

Verder bevat de nieuwe cao meer perspectief voor uitzendkrachten. Voor elke BBL’er die een vast contract krijgt, wordt ook een uitzendkracht in vaste dienst genomen. Er komt ook, op verzoek van de vakbonden, een onafhankelijk onderzoek naar werkdruk, werkdrukbeleving en ziekteverzuim.

Ultimatum en acties van de baan

Nu er een onderhandelingsresultaat ligt, zijn het ultimatum aan de werkgevers en de daaropvolgende acties in het openbaar vervoer van de baan. “We leggen het resultaat binnenkort positief voor aan de leden”, zegt Van der Meulen.