Clicky


FC Twente verliest kort geding over licentie

FC Twente verliest kort geding over licentie
10-06-2016 14:01 | Sport | auteur ANP

UTRECHT - De KNVB mocht de eredivisielicentie van FC Twente intrekken. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vrijdag bepaald. FC Twente had een kort geding aangespannen, maar heeft dit dus verloren. De rechter oordeelt dat de KNVB FC Twente mag terugzetten naar de Jupiler League. Het is de straf voor het financieel wanbeleid van het oude bestuur en geknoei met de transfers.

De KNVB nam in december het besluit tot voorwaardelijke intrekking van de eredivisielicentie. De voetbalbond maakte toen samen met FC Twente afspraken over nader onderzoek. Twente dacht niet gestraft te worden als misstanden uit het verleden voor 1 mei zouden worden gemeld. De rechter gaf vrijdag aan dat de club uit Enschede dat 'Decemberbesluit' niet als een vrijbrief had mogen opvatten. De licentiecommissie mocht consequenties verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek, aldus de rechter.

FC Twente dacht dat de KNVB, juridisch gezien, de club niet mocht terugzetten naar de eerste divisie. De rechter oordeelde dat dat wel mag en vindt dat de KNVB "in redelijkheid tot deze maatregel heeft kunnen komen.'' De voetbalbond heeft bij haar beslissing rekening gehouden met de inspanningen van FC Twente voor een nieuwe toekomst en de belangen van de medewerkers, financiers en supporters, zo luidde het oordeel.

FC Twente kondigde in een eerste reactie aan zich na deze uitspraak te beraden op vervolgstappen. De degradatie staat nog niet definitief vast. Er volgt nog een uitspraak van de beroepscommissie van de KNVB. Ook daar heeft Twente een zaak aangespannen tegen het intrekken van de licentie. De uitspraak wordt volgende week verwacht. Het is de laatste mogelijkheid voor FC Twente om alsnog aan degradatie te ontsnappen.

De KNVB stelde bij de zitting dat FC Twente niet-ontvankelijk in haar vordering verklaard moest worden, omdat zij eerst de procedure bij de beroepscommissie moet afwachten voordat zij bij de voorzieningenrechter aanklopt. De rechter oordeelde vrijdag dat FC Twente ontvankelijk is omdat er een spoedeisend belang is.