Clicky


Schutter 'Omar Mateen' schiet vijftig mensen dood in nachtclub Orlando

Schutter 'Omar Mateen' schiet vijftig mensen dood in nachtclub Orlando
12-06-2016 16:38 | Buitenland | auteur ANP

ORLANDO - Een schietpartij in een homoclub in het Amerikaanse Orlando heeft zeker vijftig mensen het leven gekost. Dat heeft burgemeester Buddy Dyer van Orlando zondag op een persconferentie bekendgemaakt. Het is daarmee de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten door een enkele schutter ooit.

Zeker 53 mensen liggen in ziekenhuizen. Extra chirurgen zijn opgeroepen om operaties uit te voeren. Diverse gewonden verkeren in kritieke toestand. Volgens de FBI heet de schutter Omar S. Mateen, een in de VS geboren man van in de twintig, uit de plaats Port St. Lucie. Niets wijst erop dat de schutter handlangers had.

Mateen was bekend bij de FBI. De organisatie had hem sinds 2013 als een van de vele honderden aanhangers van de terroristische militie Islamitische Staat (IS) op de radar. De FBI liet weten de schutter ooit te hebben ondervraagd omdat die met collega's had gesproken over mogelijke terroristische banden. De FBI sloot het onderzoek omdat de ondervraging verder niets opleverde. Er is tot nu toe geen betrouwbaar bewijs of de aanslag politiek of religieus gemotiveerd was of een daad uit homohaat.

De schutter bestormde de club rond 02.00 uur met een aanvalsgeweer en pistool. Er volgde een schotenwisseling met een agent in burger, die naast zijn werk voor de politie als beveiliger in de club werkte. Na de eerste schietpartij nam de dader een aantal mensen in gijzeling. Het arrestatieteam greep uiteindelijk rond 05.00 uur in. Een van de agenten werd daarbij getroffen, maar zijn helm redde zijn leven. De dader werd doodgeschoten.

Islamitische Staat claimde de schietpartij via zijn persagentschap Amaq. Maar er was geen directe bevestiging van deze claim.