Clicky


Martien Hunnik vrijgesproken van showbizzmoord

Martien Hunnik vrijgesproken van showbizzmoord
14-06-2016 13:57 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Martien Hunnik is ruim 34 jaar na de zeer geruchtmakende zogenoemde showbizzmoord, dinsdag alsnog vrijgesproken van dit misdrijf. Het gaat om de moord op platenproducer Bart van der Laar op 10 november 1981. De platenbaas werd met een schotwond in zijn hoofd gevonden in zijn woning in Hilversum.

Hij bezweek drie dagen later. Van der Laar was producer van bekende artiesten en bands als Babe, Luv, Corry Konings en Benny Neyman. De moord op de flamboyante platenbaas was een schok voor de Nederlandse artiestenwereld.

Hunnik werd in 1984 veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. De Hoge Raad had vorig jaar bepaald dat de zaak moest worden heropend. Volgens het gerechtshof in Den Haag is uit nieuw onderzoek gebleken dat de verklaringen van Hunnik onbetrouwbaar zijn. "Dank u'', was zijn eerste reactie aan het hof.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens de behandeling bij het hof ook om vrijspraak gevraagd. Zijn destijds bekennende verklaring is niet langer geloofwaardig, vinden de aanklagers. De rechters van het hof zijn het daar mee eens. Het hof vindt overigens niet dat rechercheurs Hunnik destijds onder ontoelaatbare druk hebben gezet om zijn bekentenis af te dwingen.

Hunnik bracht bijna acht jaar in de cel en onder behandeling door, maar is al lang weer op vrije voeten. Hij werd destijds op basis van zijn eigen verklaringen als dader aangemerkt. De bekentenis die hij in januari 1983 deed, trok hij in april van dat jaar weer in.

In het nieuwe onderzoek kwam naar voren dat Hunnik de neiging had de waarheid te verdraaien en te verfraaien en dat hij zelfs verhalen verzon. Als de onbetrouwbaarheid van de verklaringen tijdens de behandeling van de zaak bekend was geweest, was Hunnik waarschijnlijk vrijgesproken, concludeerde de Hoge Raad vorig jaar mei en verwees de zaak terug naar het hof.

"Ik ben er weer bij nadat ik 33 jaar ben uitgekotst'', zei Hunnik na de uitspraak dinsdag. "Ik ben nu echt vrij en dat geldt ook voor mijn familie. Ik ben geen moordenaar. Ik hoor er weer bij.'' Over een schadevergoeding voor zijn onterechte veroordeling is hij duidelijk: "Ze gaan 33 jaar van mijn leven compenseren.''