Clicky


Cameron neemt ontslag na brexit-nederlaag

Cameron neemt ontslag na brexit-nederlaag
24-06-2016 09:25 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - Premier David Cameron stapt op nu de Britten hebben gekozen voor vertrek uit de Europese Unie. De Conservatieve Partij kiest in oktober een opvolger. Al enige tijd wordt de ex-burgemeester van Londen en Camerons partijgenoot Boris Johnson genoemd als grootste kanshebber voor de hoogste post. Johnson was de onbetwiste leider van de brexit-campagne.

De Europese Unie vindt dat de Britse premier zo snel mogelijk een begin moet maken met de uittreding, zoals vastgelegd in artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Er moet worden onderhandeld over het vertrek en dat mag maximaal twee jaar duren. Of dat lukt is de vraag. Toen het onbeduidende Groenland in 1982 de Europese gemeenschap verliet, kostte dat al drie jaar. De EU drong vrijdag bij Londen al direct aan op haast.

Zowel het Britse als het Europese parlement moet instemmen met het vertrek. Ook dat kan een moeizame affaire worden, al is het alleen maar omdat een meerderheid van de volksvertegenwoordiging in Londen tégen vertrek uit de EU is. De betrokken politici en ambtenaren krijgen bovendien zo'n 80.000 pagina's aan te ontbinden akkoorden voor hun kiezen. De brexit-aanhang denkt dat het losmaken pas in 2020 zal zijn voltooid.

In Brussel kwam nog vrijdag de bestuurlijke top van de unie bijeen. Onder anderen voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, EU-president Donald Tusk, de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en de tijdelijk EU-voorzitter Mark Rutte schoven aan. Het EU-parlement houdt dinsdag een speciale brexit-zitting.