Clicky


Rijkswaterstaat start wintervoorbereidingen en vult zoutvoorraad aan

Rijkswaterstaat start wintervoorbereidingen en vult zoutvoorraad aan
05-07-2016 16:36 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

KAMPEN - De zomer is nog maar net begonnen maar Rijkswaterstaat maakt zich al weer op voor de komende winter en start met het aanvullen van de zoutvoorraad. Vrijdag komt een eerste schip met zout aan bij de strategische zoutloods in Kampen.

De voorraad strooizout wordt aangevuld tot 200 miljoen kilo en is opgeslagen in vijf centrale zoutloodsen en 56 regionale steunpunten. Er is ongeveer 50 miljoen kilo zout ingekocht die wordt verdeeld over de centrale loodsen in Kampen, Lienden, Utrecht, Raamsdonkveer en vliegveld Valkenburg. De komende weken wordt in Kampen bijna 20 miljoen kilo zout opgeslagen. Vanuit deze loods worden de steunpunten langs de snelwegen in de drie noordelijke provincies, het IJsselmeergebied en Overijssel bevoorraad.

Vlootschouw

In september en oktober wordt tijdens de vlootschouw al het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers een opfriscursus en worden de nieuwe strooiroutes verkend.

Inzet bij gladheid

Om de gladheid tijdens winterse omstandigheden te bestrijden, kan Rijkswaterstaat 542 strooiwagens inzetten. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen en twee Firestorms en één filesproeier klaar. Het wintermaterieel kan binnen 2 uur 10.000 kilometer afleggen om alle snelwegen, inclusief op- en afritten en verzorgingsplaatsen, preventief te strooien. Als alle wagens actief zijn, werken 1200 mensen aan de gladheidsbestrijding. De afgelopen winter is tijdens 9774 ritten in totaal 41 miljoen kilo zout gestrooid. Er is hierbij 737.000 kilometer gereden, 17 keer de wereld rond.