Clicky


Beste kwartaal ooit voor Haven van Gent

Beste kwartaal ooit voor Haven van Gent
06-07-2016 14:17 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENT(B) - De haven van Gent registreerde in het tweede kwartaal van 2016 een absoluut record in de goederenoverslag via zeevaart. Ook de binnenvaart ging erop vooruit. Bovendien was deze eerste jaarhelft voor de overslag via zeevaart de tweede beste ooit, merkt het Havenbedrijf Gent op.

Tweede kwartaal

De Gentse haven registreerde in het tweede kwartaal van 2016 een totale goederenoverslag van 12,7 miljoen ton. Dit is 3,8% (500.000 ton) meer dan in 2015 dankzij de stijging van de overslag via én zeevaart én binnenvaart.

Voor de goederenoverslag via zeevaart was dit het beste kwartaal ooit: een totaal van 7,3 miljoen ton (+4,8%). De binnenvaart klokte af op bijna 5,4 miljoen ton goederenoverslag (+2,5%). Het eind 2015 afgesloten akkoord tussen stouwers en vakbonden inzake havenarbeid voor binnenvaart had al zijn effect in het eerste kwartaal en nu ook in het tweede kwartaal.

In het tweede kwartaal vertoonde de goederenoverslag via zeevaart een forse stijging bij de petroleumproducten en een verdubbeling van de chemische producten. Een daling werd opgetekend onder meer bij de ruwe mineralen en bouwmaterialen en de vaste minerale brandstoffen. Voor de binnenvaart was er beduidend meer overslag van onder meer meststoffen, petroleumproducten en ruwe mineralen en bouwmaterialen. De overslag via binnenvaart van landbouwproducten nam af net zoals die van chemische producten, producten van de metaalindustrie en vaste minerale brandstoffen.

Halfjaarcijfers

Voor de eerste zes maanden van 2016 komt het totale goederenverkeer (zeevaart en binnenvaart samen) op 25,3 miljoen ton. Dit is de tweede beste jaarhelft ooit. Deze jaarhelft noteerde meteen een record voor de overslag van breakbulk, conventioneel stukgoed en vloeibare bulk. Inzake zeevaart staat 74% van de goederenoverslag voor import en 26% voor export.

Het Havenbedrijf Gent is verheugd dat de goederenoverslag hiermee boven een gemiddeld niveau zit. Bovendien blijven de overslag via zeevaart en de export toenemen.