Clicky


Gebruik type mortier ongeluk Mali opgeschort

Gebruik type mortier ongeluk Mali opgeschort
07-07-2016 16:04 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het Nederlandse leger zal voorlopig geen gebruik meer maken van het type mortier waarmee woensdag in Mali een ongeluk is gebeurd. Daarbij kwamen twee militairen van de Luchtmobiele Brigade om het leven en een derde raakte ernstig gewond.

"Het gaat om een standaardprocedure", aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie donderdag. De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) pleitte er woensdag al voor om deze mortier voorlopig niet meer in te zetten.

Het ongeval laat volgens de minister opnieuw zien dat het militaire werk "in alle opzichten kwetsbaar is". Vorig jaar kwamen in Mali twee vliegers van een Apache door een ongeval tijdens een oefening. Dat ongeluk was het gevolg van een technisch falen bleek later.

De draagbare 60 mm-mortieren worden alleen gebruikt voor opleiding en ter voorbereiding van missies, aldus het ministerie. Ook op uitzendingen worden ze gebruikt. Naast de Luchtmobiele Brigade beschikken ook mariniers en commando's over dit wapen. Het gaat om de van origine Franse Hotchkiss-Brandt-mortieren die eind jaren zeventig zijn omgebouwd.

De marechaussee onderzoekt onder leiding van het Openbaar Ministerie de oorzaak van het ongeval. Een team onderzoekers vertrekt zo spoedig mogelijk naar het Afrikaanse land. Hoe lang het onderzoek gaat duren, kan Hennis niet zeggen.