Clicky


Fileleed voor veerboten Dover duurt voort

Fileleed voor veerboten Dover duurt voort [+foto's]
24-07-2016 13:47 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DOVER - De enorme opstoppingen op de toegangswegen naar de Britse havenstad Dover duren zeker tot maandag. Britse media meldden dat de autoriteiten zaterdag extra grenswachters naar de haven hebben gestuurd in een poging "de buitengewone ontregeling'' van het verkeer naar Frankrijk te verhelpen.

De files op de snelwegen van Folkestone naar Dover (M20/A20) en van Canterbury naar Dover (A2) zorgen voor vertragingen die zaterdag opliepen tot vijftien uur. De files zijn een gevolg van extra grenscontroles die Frankrijk uitvoert in verband met de dreiging van terrorisme in combinatie met een heel veel Britse vakantiegangers die dit weekeinde naar het continent willen oversteken. De politie heeft zaterdag helikopters en motorfietsen ingezet om de vastgelopen automobilisten van flessen water te voorzien. Ondertussen voeren veerboten naar Frankrijk half leeg uit, omdat ze op vastgestelde tijdstippen moeten vertrekken.

De havenautoriteiten in Dover hebben geklaagd dat de opstoppingen ook zijn veroorzaakt door te weinig personeel in de Franse controleposten in de Engelse haven. Britse collega's komen hen zondag helpen. Volgens Britse media is het fileleed zondag al aanzienlijk minder dramatisch dan zaterdag, maar de laatste 12 kilometer naar de haven van Dover duurt voor een automobilist naar schatting nog zeker drie uur. Dan begint het wachten bij de douane. Het passeren van de Franse grenscontrole duurt dan nog zeker anderhalf uur volgens de havenautoriteiten.

Londen en Parijs hebben afspraken gemaakt over de grenscontroles waarbij Britten in Franse havens en Fransen in Britse havens controles uitvoeren.