Clicky


Hitteprotocol veetransport vanaf woensdag van kracht

Hitteprotocol veetransport vanaf woensdag van kracht
23-08-2016 10:03 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanwege de verwachte warme dagen ook 's nachts veetransporten controleren. Woensdag treedt een hitteprotocol in werking, waardoor controleurs en dierenartsen al om 04.00 uur aan het werk gaan, twee uur eerder dan normaal.

In het protocol hebben de overheid, veetransporteurs en slachthuizen vastgelegd hoe varkens, runderen, schapen en geiten tijdens het vervoer het best worden beschermd tegen uitdroging en hittestress.

Transporteurs kunnen zo voorkomen dat de dieren die ze vervoeren te veel lijden onder de verwachte tropische temperaturen. Het is overigens de tweede keer dat het hitteprotocol wordt ingezet, aldus een woordvoerder van de NVWA dinsdag. De eerste keer was op 19 juli, toen er ook sprake was van tropische temperaturen.

Komt het kwik boven de 35 graden dan mag vee helemaal niet vervoerd worden. Weeronline verwacht woensdag maxima van 30 graden of net iets hoger, donderdag wordt het volgens het weerbureau in het midden en zuiden van het land 31 tot 34 graden.