Clicky


FNV haalt handtekeningen op tegen camera's in vrachtwagencabines bij HSF Logistics in Winterswijk

FNV haalt handtekeningen op tegen camera's in vrachtwagencabines bij HSF Logistics in Winterswijk [+foto's]
02-09-2016 17:25 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

WINTERSWIJK - Vrijdagmiddag heeft FNV Transport en Logistiek vanaf 15.00 uur handtekeningen opgehaald van chauffeurs tegen de camera’s die TVM bij het Gelderse transportbedrijf HSF uit Winterswijk in de vrachtwagencabine heeft laten plaatsen.

"We zijn voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, maar fel tegen het plaatsen van dergelijke camera’s", reageert Egon Groen eerste onderhandelaar bij FNV Transport en Logistiek.

Al 1.000 handtekeningen tegen camera’s

TVM heeft aangekondigd bij wijze van proef dergelijke camera’s bij circa 30 transportbedrijven te plaatsen om zodoende gegevens te verzamelen die de verkeersveiligheid zouden verbeteren. Transportonderneming HSF is één van die ondernemingen. De petitie tegen camera’s in vrachtwagencabines is inmiddels getekend door 1.000 chauffeurs die werken bij transportbedrijven die meedoen aan de proef.

Realistisch plannen en terugdringen extreem lange werkweken

Onderzoek op onderzoek heeft volgens de bond aangetoond dat vermoeidheid en afleiding belangrijke oorzaken zijn van ongevallen waar vrachtwagens bij betrokken zijn.

Groen: "De verkeersveiligheid kan daarom veel beter worden aangepakt door de planningen van transportondernemingen realistischer te maken en de vaak extreem lange werkweken terug te dringen."

Daarnaast pleit de bond voor het terughoudend omgaan met informatie versturen via de boordcomputer door transportondernemingen.

Geen camera maar eyetracker

TVM heeft in een eerdere reactie al laten weten dat het hier geen camera betreft maar een eyetracker. Minister Schultz van Haegen heeft onderzoek uitgevoerd naar de eyetracker en heeft geoordeeld dat de privacy van werknemers niet wordt aangetast bij gebruik van de eyetracker in de cabine.