Clicky


Ouders mogen 'Gülenschool' niet belasteren

Ouders mogen 'Gülenschool' niet belasteren
16-09-2016 11:53 | Binnenland | auteur ANP

HAARLEM - Vier ouders uit Zaanstad hoeven hun uitlatingen over de vermeende 'Gülenschool' IBS De Roos in Zaandam in een besloten WhatsApp-groep niet te rectificeren. Ook mogen ze De Roos een 'Gülenschool' blijven noemen. Het is ze wel verboden De Roos te betitelen als een school van landverraders, moordenaars en terroristen.

Dit heeft de rechtbank in Haarlem vrijdag bepaald.

Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) was twee weken geleden naar de rechter gestapt om de ouders te dwingen met hun negatieve uitlatingen te stoppen en alle beschuldigingen over De Roos te rectificeren. De ouders betichtten SIOZ er op sociale media van een 'Gülenschool' te zijn. De stichting ontkent dit, maar zag zich geconfronteerd met een forse terugloop van het aantal leerlingen.

De onrust houdt verband met de mislukte couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.