Clicky


Grote ontruiming Groningen na vondst granaten

Grote ontruiming Groningen na vondst granaten
20-09-2016 10:12 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Meer dan dertig woningen in Groningen zijn dinsdag ontruimd nadat bouwvakkers in een portiekflat vier handgranaten hadden gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de granaten. Uit voorzorg is de omgeving afgezet.

De werklieden deden de vondst tijdens renovatiewerk in de flat aan de Adriaan Pauwstraat. "Toen ze een plafondplaat losmaakten, viel een plastic zak naar beneden. Daar bleken de granaten in te zitten'', vertelt een woordvoerder van de politie.

De bouwvakkers wisten niet precies wat ze in handen hadden en legden het spul buiten in een kruiwagen. Toen bleek dat het om granaten ging, werd de omgeving snel ontruimd. Voor ongeveer vijftig bewoners die thuis waren, is in de buurt opvang geregeld.

Van wie de granaten zijn is nog onbekend. De bewoner van de flat waar ze lagen was niet thuis. "We hebben hem nog niet gesproken, maar hij is geen bekende van de politie. Het is een man die er al jaren woont'', zegt de woordvoerder. Mogelijk wist de man niets van de explosieven boven zijn hoofd.

De politie schat in dat het onderzoeken en opruimen van de handgranaten nog enkele uren gaat duren. Niet alleen de granaten, maar ook de woning moeten worden onderzocht.