Clicky


Rwanda lanceert samen met Zipline de eerste nationale leveringsdienst per drone ter wereld

Rwanda lanceert samen met Zipline de eerste nationale leveringsdienst per drone ter wereld
14-10-2016 10:01 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

KIGALI(Rwanda) - Vandaag lanceerde de Rwandese president Paul Kagame de allereerste nationale leveringsdienst per drone ter wereld tijdens een ceremonie in het centraal gelegen district van Muhanga. Vanaf vandaag zal de Rwandese regering drones inzetten voor tot 150 noodleveringen per dag van levensreddend bloed naar 21 transfusiecentra in het westelijke deel van het land.

Zipline, een roboticabedrijf uit Californië, ontwikkelde en beheert de drones en leveringsdienst. Hoewel de leveringsdienst per drone in Rwanda in eerste instantie gericht zal zijn op bloed, zal een internationaal partnerschap tussen UPS, ‘Gavi, the Vaccine Alliance’ en Zipline het land helpen om de types medicijnen en levensreddende vaccins die geleverd kunnen worden snel uit te breiden.

“Drones zijn bijzonder nuttig, zowel vanuit commercieel standpunt als om de diensten binnen de gezondheidssector te verbeteren. Wij zijn blij dat we deze innovatieve technologie kunnen lanceren en dat we kunnen blijven samenwerken met onze partners om deze verder te ontwikkelen”, zo vertelde de Rwandese president, Paul Kagame.

Het globale probleem

Binnen de ontwikkelingslanden wordt de toegang tot levensreddende en essentiële gezondheidsproducten belemmerd door wat bekend staat als het probleem van de laatste kilometers: de onmogelijkheid om de nodige medicijnen vanuit de stad naar landelijke of afgelegen locaties te krijgen door een gebrek aan geschikt vervoer, aangepaste communicatie- en toeleveringsinfrastructuur.

In Rwanda zijn bloedingen na de bevalling de belangrijkste doodsoorzaak bij zwangere vrouwen. Bloed moet opgeslagen en vervoerd worden op een veilige temperatuur, anders wordt het snel onbruikbaar. Omdat er heel wat verschillende bloedproducten zijn en er geen manier bestaat om de toekomstige behoeften nauwkeurig in te schatten, beschikken maar weinig transfusieziekenhuizen over een voorraad van al het bloed dat ze nodig zouden kunnen hebben.

Tijdens het lange regenseizoen in Rwanda worden heel wat wegen overspoeld waardoor ze onbruikbaar of zelfs compleet weggevaagd worden. Het resultaat is dat iemand die een levensreddende transfusie moet ondergaan, vaak geen toegang heeft tot het bloed dat hij/zij nodig heeft om te overleven.

De oplossing

Dankzij het nationale programma van Rwanda voor leveringen per drone kunnen bloedtransfusieziekenhuizen verspreid over het westelijke deel van het land noodbestellingen plaatsen per sms. De bestellingen worden ontvangen op de basis van Zipline in de regio Muhanga, beter bekend als het Nest, waar de onderneming een vloot van 15 drones, Zips genoemd, heeft klaarstaan.

Elke Zip kan tot 150 km heen- en terugvliegen – zelfs bij wind en regen – en tot 1,5 kg bloed vervoeren, en dat is voldoende om iemands leven te redden. Zips stijgen op vanaf en landen in het Nest en ze leveren door te dalen tot laag boven de grond en het medicijn te droppen op een bepaalde plaats die een “brievenbus” genoemd wordt. Deze bevindt zich in de buurt van de gezondheidscentra die ze bedienen. Zipline zal 50 tot 150 noodvluchten per dag uitvoeren naar 21 transfusieziekenhuizen, verspreid over het westelijke deel van Rwanda. Bestellingen zullen ongeveer binnen 30 minuten geleverd kunnen worden.

Rwanda is van plan om de leveringsdienst per drone van Zipline begin 2017 uit te breiden naar het oostelijke deel van het land waardoor zo goed als alle 11 miljoen inwoners van het land zich binnen het bereik van een onmiddellijke levering van levensreddende medicijnen zullen bevinden.

“De onmogelijkheid om levensreddende medicijnen te leveren aan de mensen die ze het hardst nodig hebben, leidt jaarlijks wereldwijd tot miljoenen sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden. Zipline zal helpen om dat probleem voor eens en voor altijd op te lossen", zo vertelde de CEO van Zipline, Keller Rinaudo. “We hebben een instant leveringssysteem voor de wereld uitgewerkt waardoor medicijnen op aanvraag en tegen een lage kostprijs overal geleverd kunnen worden.”

Rwanda en daarbuiten

Het commerciële partnerschap tussen Rwanda en Zipline zal de komende drie jaar duizenden levens redden. Deze inspanning plaatst Rwanda wereldwijd op nummer één voor het gebruik van een baanbrekende technologie die de afwezigheid van een wegeninfrastructuur omzeilt en die vooruitstrevende gezondheidszorg beschikbaar maakt voor alle 11 miljoen inwoners.

Het werk in Rwanda zal verder gesteund worden door een internationaal partnerschap tussen Zipline, UPS en Gavi de Vaccine Alliance. Dankzij een schenking van ,,1 miljoen van de UPS Foundation zal het partnerschap de levering van bloed per drone in Rwanda bestuderen met de bedoeling het land te helpen om de types medicijnen en levensreddende vaccins snel uit te breiden.

Voortbouwend op de uitgebreide wereldwijde expertise van UPS in toelevering en logistiek, de grondige kennis van volksgezondheid en vaccinatie van Gavi en de baanbrekende leveringstechnologie van Zipline voor de laatste kilometers hoopt het partnerschap de kennis die opgedaan wordt in Rwanda te kunnen gebruiken en exporteren over de hele wereld.

“Drones beschikken over het potentieel om een revolutie te veroorzaken in de manier waarop we dringende medische voorraden bij verafgelegen gemeenschappen krijgen. De uren die dankzij deze technologie gewonnen worden bij het leveren van bloedproducten of een vaccin voor iemand die blootgesteld werd aan hondsdolheid kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood,” zo zei Dr. Seth Berkley, CEO van Gavi, de Vaccine Alliance. “Dit project zal ook een belangrijke test zijn om na te gaan of drones een haalbare manier zijn om de doelgerichte levering van vaccins over de hele wereld te verbeteren. Elk kind heeft recht op de levensreddende basisvaccins. Deze technologie zou een belangrijke stap in die richting kunnen zijn.”

De logistieke expertise en middelen van UPS zullen van essentieel belang zijn om het partnerschap te helpen om de reikwijdte van dit belangrijke werk uit te breiden. Het bedrijf is er immers in geslaagd om het volledige systeem van Zipline in een recordtijd van Californië naar Rwanda te transporteren in een "Browntail” cargovliegtuig om zo te garanderen dat het centrum in slechts vier weken gebouwd kon worden.

“Een van de belangrijkste focusdomeinen voor de UPS Foundation is het aangaan van publiek-private partnerschappen die een sterke basis vormen en een aantoonbare impact hebben op de ondersteuning van wereldwijde humanitaire hulp en steun”, zo beweert Eduardo Martinez, voorzitter van de UPS Foundation en hoofd diversiteit en inclusie bij UPS.

“Het gedeelde geloof in de mogelijkheid om levens te redden via toegepaste innovatie in combinatie met de visie van Rwanda zal nu niet enkel een vooruitgang betekenen binnen de humanitaire logistiek, en de logistiek zoals we die vandaag kennen, wereldwijd, maar zal ook levens redden. Op dit moment is ons partnerschap tussen de UPS Foundation, Gavi en Zipline het belangrijkst. We zijn immers getuige van de eerste operationele missies voor het verzenden van levensreddend bloed en we kijken al uit naar wat de toekomst nog zal brengen aan levensreddende ideeën, ook voor andere delen van de wereld.”

Zipline is van plan om in de loop van volgend jaar dankzij de steun van het partnerschap met UPS en Gavi, de leveringsdiensten per drone uit te breiden naar landen in heel Afrika en in Amerika. Bovendien kondigde Zipline plannen aan in het Witte Huis om de dienst uit te breiden tot de Verenigde Staten, waar deze ingezet zal worden om Indianenreservaten te bereiken in Maryland, Nevada en Washington State.