Clicky


EVO: ‘Belangrijk dat CETA doorgaat’

EVO: ‘Belangrijk dat CETA doorgaat’
24-10-2016 16:40 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Ondernemersverenigingen EVO en Fenedex noemen het ‘bijzonder teleurstellend’ dat het Waalse parlement CETA, het handelsverdrag met Canada, vooralsnog blijft blokkeren. EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en exportbelangen van bedrijven, hopen dat de Belgische regering alsnog een oplossing vindt met het Waalse bestuur zodat België in staat is om mee te ondertekenen.

Het parlement van Wallonië heeft vandaag opnieuw zijn goedkeuring onthouden aan CETA. Hierdoor kon het Belgische kabinet de Europese Unie niet helpen aan de vereiste unanimiteit bij de raadsvergadering van de handelsministers. Het verdrag kan dus niet worden ondertekend.

Export

Een goed handelsverdrag met Canada dat de export en de logistiek vereenvoudigt, is volgens EVO en Fenedex goed voor de handel en productie in Nederland. Zo verdienen Nederlanders een derde van hun nationaal inkomen met internationaal ondernemen.

Als het CETA-verdrag niet in werking treedt, zou dat voor Nederland tot 1,2 miljard euro aan extra inkomsten kunnen schelen. Zo maakt het verdrag het voor Nederlandse kaasexporteurs bijvoorbeeld mogelijk om meer kaas naar Canada te exporteren – nu hangt daar nog een limiet aan.