Clicky


Medewerkers Pernis verwerpen loonbod Shell

Medewerkers Pernis verwerpen loonbod Shell
03-11-2016 23:36 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

ROTTERDAM - Medewerkers van Shell in Pernis en Moerdijk hebben donderdag in meerderheid het loonvoorstel van het concern verworpen. Dat meldden vakbonden CNV en FNV donderdag na ledenraadplegingen. Het huidige voorstel zou achterblijven bij dat van vergelijkbare bedrijven.

Shell biedt volgens de bonden een loonsverhoging dit jaar van 1 procent en 1,25 procent volgend jaar, en tweemaal een eenmalige uitkering van 1000 euro. De bonden zien graag een structurele loonsverhoging van 1,5 procent dit jaar en 1,75 procent volgend jaar. Volgens Shell is het bod van het concern echter hoger dan de algemene looneis die de FNV voor 2016 voor al haar leden stelt.

De bonden zullen volgende week met een ultimatum komen en sluiten daarbij verdere acties niet uit.

General Manager Jos van Winsen van Shell Pernis vindt de positie die de vakbond inneemt onverantwoord. "Ik begrijp niet hoe eventuele acties in het belang van medewerkers zouden kunnen zijn", zo zegt hij. Het afwijzen van het loonvoorstel komt voor Shell niet onverwacht. De onderhandelingen met de bonden lopen volgens het bedrijf al maanden moeizaam.

Volgens Shell is het "goede bod'' gedaan op een moment dat er in de Europese raffinagemarkt sprake is van flinke overcapaciteit en moordende concurrentie. "Er moeten raffinaderijen dicht en wij moeten alle zeilen bijzetten om ervoor te zorgen dat wij in de markt blijven. We hebben met zijn allen de afgelopen jaren heel hard gewerkt om Pernis en Moerdijk concurrerend te houden en te verbeteren. Eventuele vakbondsacties doen daar een enorme afbreuk aan'', aldus Shell. Het bedrijf vindt de positie die de vakbonden innemen "onverantwoord''.

Volgens Shell tellen Shell Pernis en Moerdijk 2850 personeelsleden. Daarvan vallen er 1800 onder de cao. Ruim een vijfde van alle medewerkers is daarbij lid van een vakbond.