Clicky


Boek Astrid Holleeder in een dag uitverkocht

Boek Astrid Holleeder in een dag uitverkocht
05-11-2016 19:31 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Het boek Judas van Astrid Holleeder is zo goed als uitverkocht. De familiekroniek verscheen in een oplage van 80.000 exemplaren. "Dit is echt ongekend", reageerde een woordvoerster van uitgeverij Lebowski op het succes van de uitgave.

Astrid Holleeder is de zus van crimineel Willem Holleeder. In haar boek schrijft Astrid over de periode die volgde op Holleeders vrijlating in 2012, maar ook over het verleden. Volgens zijn zus heeft Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd, afgeperst en bedreigd. Op dit moment zit hij in de cel. Justitie vervolgt hem voor betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

Astrid schreef het als een testament en een verantwoording voor haar dochter en de (klein)kinderen. Ze beschrijft onder meer dat ze serieus heeft overwogen Willem Holleeder dood te schieten. Eerder dit jaar werd bekend dat justitie Holleeder ervan verdenkt dat hij zijn zussen, die belastende verklaringen over hem hebben afgelegd over moorden in het criminele milieu, wilde laten liquideren. "Liquideren of geliquideerd worden was een belangrijk onderdeel van ons leven'', schrijft zijn zus nu.

De uitgever is met man en macht bezig een tweede druk voor te bereiden. Wanneer die in de winkel ligt, is nog niet bekend. "Ik kan niet zeggen dat we dit succes verwacht hadden, maar we hadden het wel gehoopt", aldus de woordvoerster.

Judas werd in het diepste geheim is voorbereid. Zo werd het in het buitenland gedrukt en bij boekhandelaren aangeboden zonder te zeggen waar het werk over ging.

De advocaten van Willem Holleeder zeggen het 'opmerkelijk' te vinden dat Astrid haar verhaal wel doet in een boek, terwijl ze hun vragen niet wilde beantwoorden in de rechtszaal. De advocaat van de zussen Holleeder, Wout Morra, liet in een reactie weten dat het een misverstand is dat het boek is geschreven door een getuige. "Dat is het niet. Het is geschreven door Astrid Holleeder als vrij mens. Althans vrij: haar (verschonings)rechten heeft zij alsnog behouden, maar haar vrijheden heeft ze grotendeels prijsgegeven. Dát proces heeft zij nu van zich afgeschreven, en de lezer mag oordelen of het een eerlijk proces is."