Clicky


Ex-korpschef Bouman legt werk tijdelijk neer

Ex-korpschef Bouman legt werk tijdelijk neer
08-11-2016 11:14 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Voormalig korpschef van de politie, Gerard Bouman, legt tijdelijk zijn werk neer. Dat meldden bronnen in Den Haag dinsdag. Zij bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) maakt het later op de dag bekend.

Bouman zal lopende het onderzoek naar zijn mogelijke rol bij de geldverkwisting door de centrale ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie geen werkzaamheden meer verrichten. Hij is adviseur van het korps sinds zijn vertrek als baas van de Nationale Politie.

Er loopt een extern onderzoek naar de misstanden bij de COR van de Nationale Politie. Daarbij wordt vooral naar de rol van Bouman gekeken. Uit intern onderzoek van de politie kwam eerder naar voren dat de centrale ondernemingsraad grote delen van het budget had verkwist.

Van der Steur zei vorige week nog dat Bouman niet op non-actief zou worden gezet naar aanleiding van het onderzoek naar de COR. De bewindsman zei toen dat hij beslissingen wilde nemen op basis van feiten. Een groot deel van de oppositie wilde juist wel dat Bouman zijn werk zou neerleggen.

Van het budget van 1,6 miljoen euro van de COR ging een flink deel op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en inhuur van onder anderen imagocoaches. Volgens de huidige korpschef Erik Akerboom was dat onder meer het gevolg van solistisch optreden van voormalig voorzitter Frank Giltay van de COR.

Akerboom heeft vorige maand aangifte gedaan tegen Giltay. Die legde in juni al zijn functie neer toen een onderzoek werd ingesteld naar de uitgaven van de ondernemingsraad.