Clicky


Tsunamiwaarschuwing na aardbeving in Japan

Tsunamiwaarschuwing na aardbeving in Japan
21-11-2016 23:00 | Buitenland | auteur ANP/RTR

TOKYO - Een aardbeving met een kracht van 7.3 heeft dinsdagochtend het noorden van Japan getroffen. Dat heeft de nationale meteorologische dienst bekendgemaakt. Er is een tsunamiwaarschuwing gegeven voor het gebied. Het epicentrum lag voor de kust van de prefectuur Fukushima op een diepte van 10 kilometer. Het is nog niet bekend of de beving, die tot in Tokio was te voelen, veel schade heeft aangericht of slachtoffers gemaakt.

Op 11 maart 2011 werd dezelfde streek getroffen door vloedgolven tot 30 meter hoog, na een aardbeving met een kracht van 9.0, de tot dusver zwaarste in de Japanse geschiedenis. De catastrofe eiste zeker 18.000 mensenlevens. Meer dan 260 steden en dorpen aan de kust werden verwoest, zeker een miljoen huizen werden met de grond gelijkgemaakt of zwaar beschadigd.

De tsunami zorgde bovendien voor een atoomramp doordat de kerncentrale Fukushima Daiichi niet bestand bleek tegen het wassende water. Het kan nog wel dertig of veertig jaar duren voor het stralingsgevaar in de streek geweken is. Volgens exploitatiemaatschappij Tepco is er door deze schok geen nieuwe schade aangericht. Er is ook geen verhoogde radioactiviteit gemeten. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf tegen NHK. Deze tv-zender meldde ook dat de eerste golf was gesignaleerd voor de kust. Die was 60 centimeter.