Clicky


'Compromis bereikt over Duitse tolplannen'

'Compromis bereikt over Duitse tolplannen'
01-12-2016 10:06 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie en de Duitse regering hebben volgens insiders een compromis bereikt over de voorwaarden waar eventuele Duitse tolheffing op de snelwegen aan moet voldoen. De Duitse omroep ARD meldde donderdag op basis van bronnen rond de onderhandelingen dat het akkoord later op de dag bekend wordt gemaakt.

Als de plannen doorgaan, moeten buitenlandse automobilisten volgens de ARD straks minimaal 2,50 euro gaan betalen voor een vignet. Voor dat bedrag mogen ze tien dagen gebruikmaken van de Autobahn.

Volgens het oorspronkelijke plan zouden Duitse autobezitters geheel worden ontzien. Brussel had daar bezwaren tegen, omdat het zou neerkomen op discriminatie. De kwestie zou zijn opgelost door een korting op de Duitse wegenbelasting in te voeren die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

De Duitse minister Alexander Stobrindt (CSU) heeft lang onderhandeld met eurocommissaris Violeta Bulc (Vervoer). Ze ontmoeten elkaar donderdag opnieuw in Brussel.

Of de tol er echt komt, hangt af van de volgende Duitse regering. Volgende herfst zijn in Duitsland parlementsverkiezingen.