Clicky


Brussel staat Duitse tolheffing personenauto’s toe

Brussel staat Duitse tolheffing personenauto’s toe
01-12-2016 19:46 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - Duitsland mag tol gaan heffen voor personenauto’s op de Autobahn. De Europese Commissie gaat akkoord met een aantal maatregelen die de Duitse regering zal treffen om discriminatie tussen Duitse en buitenlandse weggebruikers uit te sluiten. Nederland en Oostenrijk nemen hier geen genoegen mee en zullen gezamenlijk naar de Europese rechter stappen, zei minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) donderdag in Brussel.

Schultz sprak voor het nieuws bekend werd al af met haar Oostenrijkse ambtgenoot Jörg Leichtfried de handen ineen te zullen slaan om het tolplan juridisch te bestrijden. Mogelijk sluiten België en Denemarken zich daarbij aan.

Na jarenlang gesteggel over de tolheffing bereikten de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en EU-commissaris Violeta Bulc (Vervoer) donderdag een akkoord. De commissie schorst de juridische procedure die ze tegen Berlijn had ingesteld zodra de wetgeving is aangepast aan de eisen die Brussel stelt voor de invoering van 'Maut'.

Vijf categorieën

Er worden vijf categorieën voertuigen ingevoerd. Voor de schoonste auto’s gaat een vignet voor tien dagen gebruik van de Autobahn 2,50 euro kosten. Voor vuilere auto's kan het bedrag oplopen tot 20 euro. De kleinere wegen blijven onbelast. Duitse weggebruikers krijgen als compensatie een korting op de wegenbelasting die hoger uitvalt naarmate een auto milieuvriendelijker is.

De overeenkomst is "billijk en niet-discriminerend", aldus Bulc. "Deze oplossing waarborgt dat de Duitse wegen vlot toegankelijk blijven voor alle EU-burgers. Dit is ook een belangrijke stap op weg naar één tolsysteem voor de hele EU.”

De Nederlandse belangenorganisatie van automobilisten en toeristen, de ANWB, is niet blij met het compromis. De bond noemde tolheffing voor buitenlandse toeristen op Duitse wegen eerder al discriminatie. "We volgen de uitwerking ervan en hopen op Schultz'', aldus de bond. Het is nog niet duidelijk wanneer de tolheffing ingaat. Het is niet uitgesloten dat het over de Duitse verkiezingen van volgend jaar wordt getild. De Duitse verkeersminister Dobrindt gaat het compromis nu uitwerken.