Clicky


FNV en Belgische vakbond BTB vandaag samen op onderzoek naar misstanden in de transportsector

FNV en Belgische vakbond BTB vandaag samen op onderzoek naar misstanden in de transportsector
03-12-2016 19:19 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Zaterdagochtend spraken vertegenwoordigers van de FNV en Belgische transportvakbond BTB in het Belgische Tournai met Franse chauffeurs die hebben gewerkt voor Martin Wismans uit Venlo. De Franse chauffeurs van dit transportbedrijf schetsten een ontluisterend beeld. Vervalste documenten, fraude met de digitale tachograaf, overbelading, onderbetaling en zelfs bedreigingen.

Malafide werkgevers kunnen geen kant op

Edwin Atema van FNV - Stichting VNB: "Ook vandaag zien we weer wat voor praktijken sommige bedrijven er op nahouden om mensen uit te buiten onder het mom van "concurrentie". Geknoei met transportvergunningen en het vervalsen van documenten gebeurt op grote schaal. Deze race naar beneden moet stoppen en door samen te werken met onze collega’s uit België dragen we kennis over. We laten gezamenlijk de malafide werkgevers zien dat ze geen kant op kunnen."

Dossiers overgedragen aan Inspectie

Eerder dit jaar deed FNV al aangifte tegen de onderneming wegens het uitbuiten van Filipijnse chauffeurs en een aantal weken gelden gingen Roemeense chauffeurs in staking. Ook in andere zaken draagt de vakbond dossiers over aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) met het verzoek te handhaven.

Aansluitend bezochten de FNV en BTB vandaag enkele vestigingen van Nederlandse bedrijven in Gent waar veel misstanden zijn rondom de inzet van Oost-Europese chauffeurs. Uit de bezoeken blijkt dat de chauffeurs van de Europese wegen blij zijn dat vakbonden ook internationaal samenwerken.

Ook bij de Belgische Heisterkamp vestiging in Gent werd een bezoekje gebracht. "Het lijkt wel alsof je in Polen bent! De Poolse chauffeurs kennen hun rechten maar Heisterkamp neemt hen deze rechten af. Het wordt tijd dit te stoppen", aldus Edwin Atema.