Clicky


Van Dam ontkent eerdere waarschuwing door EU

Van Dam ontkent eerdere waarschuwing door EU
05-12-2016 19:22 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) spreekt tegen dat hij al begin juli wist dat de Europese Commissie een nieuw Nederlands meststelsel niet zou accepteren. Pas in september werd duidelijk dat Brussel echt niet te vermurwen was, stelt Van Dam.

De staatssecretaris en de Nederlandse melkveehouderij proberen koortsachtig te voorkomen dat de Commissie een extra soepele regeling voor Nederlandse boeren intrekt. Dat dreigt omdat de boeren sinds vorig jaar veel te veel mest produceren en Van Dams beoogde oplossing, het zogeheten fosfaatrechtenstelsel, voor komend jaar nog geen groen licht kreeg van de Commissie. Het kabinet en de boeren bereiden nu ingrijpende alternatieve maatregelen voor. Daartoe is Van Dam niet eerder overgegaan, verweerde hij zich vorige week in de Tweede Kamer, omdat hij pas in september wist dat de Commissie voet bij stuk zou houden.

Volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer heeft hij daarmee de Kamer verkeerd geïnformeerd. Ze verwijst naar een brief van de Commissie, die haar antwoordde Nederland al op 7 juli van haar bezwaren op de hoogte te hebben gesteld. Schreijers partijgenoot Jaco Geurts wil Van Dam naar de Tweede Kamer roepen om opheldering te verschaffen.

Van Dam houdt vol dat in juli nog ,,niet de bezwaren op tafel kwamen die uiteindelijk hebben geleid tot het aanpassen van het wetsvoorstel'', zoals hij de Kamer vorige week al voorhield. Daarop stelde de staatssecretaris naar eigen zeggen alles in het werk om de Commissie voor zijn voorstel te winnen, maar dat bleef tevergeefs. Pas in september werd ,,in alle scherpte duidelijk'' dat Brussel niet akkoord zou gaan en een plan B nodig was.