Clicky


Federal Reserve verhoogt rente

Federal Reserve verhoogt rente
14-12-2016 20:19 | Financieel | auteur ANP

WASHINGTON - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, verhoogt de rente. Het is voor het eerst sinds december vorig jaar dat de Fed tot een renteverhoging overgaat. De stap was algemeen verwacht op de financiële markten.

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. De centrale bank had eerder al aangegeven dat een renteverhoging voor het einde van het jaar waarschijnlijk was, gezien het duidelijke herstel op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de aantrekkende economie.

Volgens de Fed werd het besluit om de rente te verhogen unaniem genomen door het beleidsbepalende comité. Het is voor het eerst sinds juli dat de beleidsmakers van de centrale bank eensgezind waren over een rentebesluit.

De Fed gaf verder aan dat voor 2017 op drie renteverhogingen met een kwart procentpunt wordt gerekend, terwijl eerder van twee rentestappen voor volgend jaar werd uitgegaan. De centrale bank stelde dat de inflatieverwachtingen duidelijk zijn toegenomen en dat de arbeidsmarkt verder verbeterd.

Ook kwam de centrale bank met nieuwe prognoses voor de economische groei, inflatie en werkloosheid. Die weken nauwelijks af van de voorspellingen die in september werden gedaan. De groei van de Amerikaanse economie zal volgend jaar naar verwachting uitkomen op 2,1 procent, tegen een eerder voorspelde 2 procent. De inflatie beweegt geleidelijk naar de doelstelling van 2 procent, terwijl de werkloosheid in de VS volgend jaar waarschijnlijk zal dalen tot 4,5 procent.