Clicky


Acties bij Shell Pernis voorbij na cao-akkoord

Acties bij Shell Pernis voorbij na cao-akkoord
15-12-2016 16:03 | Financieel | auteur ANP

ROTTERDAM - De werknemers van Shell in Pernis en Moerdijk krijgen een nieuwe cao. Daarmee komt een einde aan de acties die de bonden voerden bij Pernis, waar de grootste raffinaderij van Europa staat.

De leden van vakbond CNV hebben ingestemd met het nieuwste voorstel voor een driejarige overeenkomst. De leden van FNV wezen het bod af, maar de nieuwe cao geldt desondanks voor alle 1800 medewerkers.

Vrijdag werd de productie bij de raffinaderij in Pernis verlaagd. Daarvoor waren er ook al enkele kleinere acties. De bonden lieten eerder weten dat het nieuwe eindbod niet overeenkwam met hun eisen, maar dat het woord aan hun leden was.

FNV laat na beraad weten de ontstane situatie te aanvaarden en de leden op te roepen de acties te beëindigen. De bond zet geen krabbel onder de nieuwe cao, maar richt zich op de volgende cao-onderhandelingen in het voorjaar van 2019. FNV vindt het bod nog altijd te laag. De bond betreurt het dat door de huidige uitkomst het herstel van de onderlinge verhoudingen nog een tijd op zich zal laten wachten.

CNV-bestuurder Piet Verburg laat weten dat het sentiment onder leden over het voorstel verdeeld was. "Het bod was niet fantastisch. Er waren leden die het voldoende vonden, maar er waren er ook veel die gewoon geen gedoe meer wilden en daarom instemden." Volgens de bestuurder hebben relatief veel leden hun stem uitgebracht.

Shell laat in een reactie weten dat de acties voor financiële schade en veel onrust hebben gezorgd. De onderneming is van mening dat een goede kostenbeheersing noodzakelijk is voor Nederlandse bedrijven om te kunnen blijven concurreren en bij te dragen aan behoud en groei van de werkgelegenheid.