Clicky


Inval politie in Berlijns trefpunt salafisten

Inval politie in Berlijns trefpunt salafisten
22-12-2016 20:19 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - Een speciale commando-eenheid van de Berlijnse politie is donderdag een trefpunt van salafisten in het stadsdeel Moabit binnengevallen. De gezochte Tunesiër Anis Amri, die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt, zou daar regelmatig komen. Dat heeft een vertegenwoordiger van de plaatselijke veiligheidsdienst tegen persbureau dpa gezegd.

De Berliner Zeitung meldde dat bij de actie tegen moskeevereniging 'Fussilet 33' lichtgranaten zijn gebruikt en een deur is opgeblazen. Volgens het Berlijns OM kwamen islamisten, vooral Turken en Kaukasiërs, samen in het centrum voor godsdienstonderwijs door fundamentalistische, soennitische imams.

Die hebben geprobeerd de gelovigen te radicaliseren en te rekruteren voor de gewapend strijd in Syrië en Irak aan de zijde van Islamitische Staat. Ook zou geld zijn ingezameld voor terroristische aanslagen. De politie deed in 2015 al eens inval in het pand. Een imam zat toen enige tijd in voorarrest voor verhoor.

Volgens het Duits persbureau zijn er donderdag in de zoektocht naar de vermoedelijke dader meer politieacties geweest in Berlijn tegen mogelijke contactpersonen van Amri. Getuigen meldden dat metro's tot staan zijn gebracht om te worden doorzocht door agenten met machinepistolen, onder meer op het station Mehringdamm. Er zijn geen aanhoudingen verricht.