Clicky


Kapers Malta laten passagiers vrij

Kapers Malta laten passagiers vrij
23-12-2016 15:10 | Buitenland | auteur ANP

LA VALETTA - Voor de passagiers van het gekaapte Libische vliegtuig dat stilstaat op de luchthaven van Malta zit de angstige belevenis erop. De kapers hebben alle reizigers en een aantal bemanningsleden laten gaan.

Premier Joseph Muscat van Malta meldde vrijdagmiddag via Twitter dat alle passagiers zijn vrijgelaten. Ook een onbekend aantal bemanningsleden mocht vertrekken. Volgens Muscat is mogelijk nog een deel van de bemanning aan boord.

Op tv-beelden was te zien hoe mensen de Airbus A320 van Afriqiyah Airways via een trap verlieten. In totaal waren 118 mensen aan boord van het toestel: 111 passagiers en zeven bemanningsleden.

Volgens The Times of Malta zeggen de kapers ,,pro-Kaddafi'' te zijn en te beschikken over handgranaten. Ze gaven eerder aan dat ze bereid waren de passagiers te laten gaan, maar niet de bemanning. Wat zij met hun actie willen bereiken is nog onduidelijk.

De vroegere dictator Muammar Kaddafi werd in 2011 tijdens een volksopstand gedood. De toestand in het land is nog altijd chaotisch.

Het toestel voerde een vlucht uit van Sebha in het zuidwesten van Libië naar de hoofdstad Tripoli toen het werd gekaapt. De piloot probeerde volgens een bron op de luchthaven van Tripoli op de oorspronkelijke bestemming te landen, maar de kapers dwongen hem naar Malta te gaan, zo'n 500 kilometer ten noorden van Libië in de Middellandse Zee.

Na de landing hebben Maltese veiligheidstroepen het vliegtuig omsingeld. Andere vluchten van of naar de internationale luchthaven van Malta zijn geannuleerd of omgeleid.