Clicky


Harde windstoten en hoogwater in Noorden verwacht

Harde windstoten en hoogwater in Noorden verwacht
26-12-2016 10:16 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DE BILT/DELFZIJL - In het noorden van het land is er op tweede kerstdag aan het eind van de middag en 's avonds kans op zware windstoten, waarschuwt het KNMI. Waterschap Noorderzijlvest meldt dat onder invloed van de harde wind zo'n hoge waterstand wordt bereikt dat de coupures (dijkdoorgangen) in Delfzijl worden gesloten. Ook elders langs de kust zal sprake zijn van verhoogde waterstanden.

De coupures in Delfzijl gingen aan het eind van de middag dicht. Er wordt een waterstand verwacht van 3,50 meter boven NAP, aldus een woordvoerder van het waterschap. In de loop van de nacht kunnen ze weer open. Het normale peil is 1,35 meter boven NAP. Eerder maandag verwachtte Rijkswaterstaat een waterstand van 3.90 meter boven NAP, maar stelde dat later bij..

Volgens Rijkswaterstaat komen bij Delfzijl buitendijkse gebieden onder water te staan. De voor maandag verwachte waterstanden bij de Groningse havenstad komen ongeveer één keer in de vijf jaar voor. De laatste keer was tijdens de sinterklaasstorm van 2013.

De afvaarten van de veerdiensten van en naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben vanwege het weer wijzigingen ondergaan.

De zeesluis in het Eemskanaal bij Farmsum wordt maandagavond gestremd voor de scheepvaart. Mogelijk volgen wegens verhoogde waterstanden bij Hoek van Holland in de nacht van maandag op dinsdag ook enkele maatregelen.

Rijkswaterstaat waarschuwt ook weggebruikers maandagavond in de noordelijke provincies rekening houden met de zware windstoten. Het KNMI heeft waarschuwingscode geel afgegeven voor Noord-Holland, Friesland en Groningen.

In de tweede helft van de avond neemt volgens het weerinstituut de wind af en verdwijnen de zware windstoten. In het Waddengebied kunnen de windstoten bij buien mogelijk oplopen tot 90 tot 110 kilometer per uur.