Clicky


Wilders wil Kamer met spoed terugroepen

Wilders wil Kamer met spoed terugroepen
28-12-2016 11:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering over berichtgeving dat de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn via Nederland is gereisd, voordat Anis Amri uiteindelijk in Milaan werd doodgeschoten.

Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer met spoed terugkomt van reces. De PVV-leider heeft de andere fractievoorzitters geschreven met dat verzoek. Wilders wil met premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) debatteren over de kwestie. Hij schrijft dat, als de mediaberichten kloppen, de grenzen zo lek als een mandje zijn en ons land groot gevaar loopt.

Kamerlid Kees Verhoeven van D66 wil nog vóór het weekeinde een brief met uitleg van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij vraagt zich af waarom de minister niet zelf met het nieuws en de bijbehorende zorgvuldige uitleg is gekomen. "Mensen zijn in deze tijden van terreur al ongerust, dan zou het helpen als we zulke berichten niet steeds paniekerig uit buitenlandse media moeten vernemen. Of wist de minister er niet van?'', aldus Verhoeven.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wil opheldering over de reisroute van Amri: ,,Dit laat wederom zien dat de samenwerking tussen veiligheidsdiensten in Europa veel beter kan. Samenwerking versterkt de informatiepositie van de diensten en zorgt voor een betere uitvoering. Alleen gezamenlijk kunnen we deze terroristen stoppen''.

De VVD steunt op dit moment niet het verzoek om de Kamer terug te roepen, maar wil eerst een brief van het kabinet. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat weten dat een debat dwars door het strafrechtelijk onderzoek heen loopt. "Dat zouden wij niet verantwoord vinden''.

Amsterdam-Sloterdijk

Franse media meldden woensdag dat Amri met een bus vanuit Nederland in Lyon aankwam. Hij zou van station Amsterdam-Sloterdijk met een bus naar het station in Lyon zijn gereisd. Amri werd uiteindelijk doodgeschoten in Milaan.

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag laten weten dat de politie onderzoekt of Amri via Nederland is gereisd.