Clicky


RTL Nieuws toont aan: accounts politici zo lek als een mandje

RTL Nieuws toont aan: accounts politici zo lek als een mandje
12-01-2017 14:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur Redactie [FE]

HILVERSUM - De accounts van Nederlandse politici zijn eenvoudig te hacken. Dat heeft RTL Nieuws donderdag bewezen door de daad bij het woord te voegen. Het nieuwsprogramma nam onder meer het Twitter-account van SGP-voorman Kees van der Staaij over. De verantwoordelijke journalisten plaatsten daar een boodschap op over de hack.

Naast Van der Staaij bleek ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te hacken. Bij beide politici lukte het om Twitter- en LinkedIn-accounts over te nemen. Bij andere politici kon het Facebook-account worden overgenomen.

De inloggegevens van veel Nederlandse politici blijken via grote datalekken als die van LinkedIn, Dropbox en Adobe online te staan. De wachtwoorden zijn daarbij wel versleuteld, maar als die uit weinig karakters en uit bekende woorden bestaan, kunnen ze makkelijk geraden worden. Van der Staaij en Omtzigt gebruikten dezelfde gelekte inloggegevens voor meerdere accounts op sociale media.

Omtzigt laat weten dat het om een inactief LinkedIn-account gaat. "Ik heb daar de afgelopen jaren niks op gezet."

Volgens hem is ook gepoogd zijn Facebook- en Twitteraccount te hacken, maar dat is mislukt. "Die gebruik ik heel actief. Daar zit een dubbele beveiliging op en dat is niet toevallig.''

Voor hem is de actie een waarschuwing dat hij oude inactieve accounts moet sluiten.

Van der Staaij is niet bereikbaar. Hij zit momenteel in het vliegtuig.

Politieke partijen zijn juist deze week door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gewaarschuwd tegen mogelijke digitale aanvallen op hun computers. De ICT-beheerders van alle partijen kregen dinsdag ook adviezen van de NCTV hoe ze hacks moeten voorkomen en wat ze moeten doen als er een aanval is. De bijeenkomst stond al gepland in verband met de verkiezingen.