Clicky


ACM tikt ProRail op vingers om Moerdijkbrug

ACM tikt ProRail op vingers om Moerdijkbrug
13-01-2017 11:26 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - Spoorwegbeheerder ProRail heeft in april vorig jaar spoorgoederenvervoerders RFF, Locon en LTE oneerlijk behandeld toen de Moerdijkbrug op korte termijn gesloten moest worden. Dat concludeert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek op verzoek van RailGood, de belangenvertegenwoordiger van goederenvervoerders.

De Moerdijkbrug moest in april enkele dagen dicht voor spoorverkeer nadat er gebreken aan het spoor waren geconstateerd. ProRail zou daarbij grote spoorvervoerders als NS Reizigers en DB Cargo beter en eerder hebben betrokken bij het besluit om de brug te sluiten dan de andere vervoerders. Daarmee hadden de grote spoorvervoerders een voorsprong op kleinere partijen bij de zoektocht naar alternatieven.

Het oordeel is volgens de ACM van belang bij het eventueel indienen van een schadeclaim. Volgens Locon zal het zo'n vaart niet lopen en komen de betrokken partijen er samen in ,,normaal overleg" wel uit. Van een claim zal volgens een zegsman dan ook geen sprake zijn. Ook RFF verwacht een "constructief" gesprek met ProRail en vertrouwt er in de toekomst op dat de spoorwegbeheerder bij "infrastructurele verstoringen" de juiste procedures zal volgen.

ProRail zegt gedupeerde spoorgoederenvervoerders inmiddels allemaal een schadevergoeding te hebben aangeboden. Sommige partijen zijn volgens een woordvoerder al gecompenseerd. Andere partijen zijn nog bezig de geleden schade te berekenen. Over het compensatiebedrag deed ProRail geen uitspraak.

ProRail beloofde verder partijen voortaan beter te betrekken bij besluitvorming bij dergelijke problemen.