Clicky


Koekfabrikant Verkade schrapt banen

Koekfabrikant Verkade schrapt banen
20-01-2017 13:59 | Financieel | auteur ANP

ZAANDAM - Koekfabrikant Koninklijke Verkade snijdt in zijn personeelsbestand om het bedrijf concurrerend te houden. Bij de fabriek in Zaandam worden 87 van de bijna 300 banen geschrapt, werd vrijdag aangekondigd.

Reden is dat de vraag naar producten van Verkade in het buitenland is teruggelopen. "In Zaandam gaan we ons in de nabije toekomst meer richten op het bedienen van onze regio'', verklaart Dick Kuiper, productiedirecteur bij Verkade. De Noord-Hollandse zoetwarenmaker is tegenwoordig onderdeel van het internationale koekjes- en chocoladeconcern Pladis, dat fabrieken heeft in dertien landen. Die moet het wat betreft groei meer hebben van andere producten.

FNV liet weten onaangenaam te zijn verrast. "Wij zijn geschrokken van de omvang van het banenverlies'', zei bestuurder Jos Hendriks. "De werknemers maken zich al een tijdje zorgen over Verkade. Zij zagen de productie verminderen en vroegen zich af wat de directie van plan was. En nu komt de mededeling dat er afscheid wordt genomen van bijna een derde van het personeel.''

Het in de negentiende eeuw opgerichte Verkade is al sinds 1990 in buitenlandse handen. Er zijn de afgelopen decennia al vele banen bij het bedrijf verdwenen. Verkade bespreekt binnenkort met de vakbonden hoe de mensen die hun baan verliezen geholpen kunnen worden. "We gaan er uiteraard alles aan doen om een goed sociaal plan af te sluiten voor de werknemers'', aldus FNV-bestuurder Hendriks.