Clicky


CNV: Stop nu concurrentie op loonkosten in Europa

CNV: Stop nu concurrentie op loonkosten in Europa
26-01-2017 09:47 | Financieel | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - "Onze cijfers laten zien dat kiezers in Nederland, ongeacht leeftijd, politieke voorkeur of arbeidsmarktsituatie, in grote getale vinden dat concurrentie op loonkosten in Europa moet stoppen." Zo blijkt uit een recente peiling door Maurice in de Hond in opdracht van het CNV dat het overgrote deel van de bevolking (67%) vindt dat Europese regels aangepast moeten worden zodat werknemers uit andere Europese landen niet goedkoper zijn dan Nederlandse werknemers.

Limmen refereert hieraan omdat donderdag 26 januari Europarlementariërs een rapport met strengere regels voor tijdelijk werken over de grens (detachering) bespreken: "Recent is er weer een kleine stap gezet naar een eerlijkere Europese arbeidsmarkt, maar er is nog een lange weg te gaan. En de laatste aanscherping gaat ons nog niet ver genoeg." 

In maart vorig jaar stelde de Europese Commissie een herziening van de Detacheringsrichtlijn voor. Het CNV uitte direct na lancering van dit voorstel al kritiek. Sinds de lancering heeft het CNV ingezet op verdere aanscherping van de regels rondom detachering .

Een belangrijk punt voor het CNV is het beperken van de duur van detachering. Werknemers kunnen nu onbeperkt worden gedetacheerd. De Europese Commissie stelt voor dit terug te brengen naar twee jaar. Deze periode moet wat het CNV betreft maximaal zes maanden zijn.

"Landen moeten ook zelf kunnen bepalen wat er in hun cao’s onder het begrip beloning valt", vervolgt Limmen. "In Nederland maken pensioenpremies een aanzienlijk deel uit van het loon, en die mogen nu – met deze richtlijn - niet meetellen voor de hoogte van het loon. Hierdoor zijn buitenlandse werknemers direct stukken goedkoper."