Chauffeurs AB Transport Group volharden in acties
LELYSTAD - Chauffeurs van AB Transport Group leggen zich niet zomaar neer bij de invoering van de verplichte vierdaagse werkweek, die hen handenvol geld kost. Uit protest hielden de chauffeurs zich afgelopen week stipt aan de rustpauzes en werkten niet meer dan 8 uur per dag.
Een deel van de chauffeurs heeft de wagen vandaag zelfs aan de kant gezet. “De chauffeurs zijn strijdbaar, bleek vanmorgen ook tijdens een actiebijeenkomst in Deventer. Ze volharden in hun acties en gaan daar ook volgende week mee door”, zeggen onderhandelaars Linda Slagter (CNV Vakmensen) en Hans Robijn (FNV).
Het conflict draait om de gevolgen die de invoering van een verplichte vierdaagse werkweek heeft voor ruim 60 chauffeurs van de veevoerdivisie. In het nieuwe systeem maken de chauffeurs veel minder uren, moeten ze vaker in het weekend werken en hebben ze meer gebroken diensten. Dat kost hen honderden euro’s per maand.
Zonder instemming doorgedrukt
Vakbonden en ondernemingsraad verwijten de directie dat de verplichte vierdaagse werkweek zonder goed overleg en zonder instemming is doorgedrukt. De ondernemingsraad spande daarop een kort geding aan. Afgelopen woensdag oordeelde de rechter dat er inderdaad onvoldoende overleg heeft plaatsgevonden, maar dat de zaak niet zo spoedeisend is dat de vierdaagse werkweek per direct moet worden teruggedraaid. “Daarmee is de directie nog niet van ons af. De zaak loopt nog, het wachten is nu op de uitspraak van 13 februari”, zeggen de vakbondsonderhandelaars.
“In de media zei de directie bereid te zijn tot overleg, maar we hebben nog geen telefoontje gehad. Het lijkt er sterk op dat de directie het systeem gewoon wil handhaven. Daar leggen wij ons dus niet bij neer.”
Acties
Welke vorm de acties krijgen, laten de vakbonden nog in het midden. Intussen houdt de invoering van de vierdaagse werkweek ook de gemoederen bezig van de chauffeurs bij de andere vier divisies (bij AB Transport Group werken in totaal zo’n 800 mensen). “Hoe dit afloopt, kan ook voor hen grote gevolgen hebben. De kans is groot dat zij op een later moment ook aan de beurt zijn.”