Clicky


België start samen met acht EU-lidstaten de 'Wegvervoer Alliantie'

België start samen met acht EU-lidstaten de 'Wegvervoer Alliantie'
31-01-2017 19:07 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

PARIJS - De Belgische minister François Bellot van Mobiliteit blijft werk maken van de voorwaarden die een eerlijke concurrentie tussen alle actoren van de wegtransportsector moeten toelaten.

Begin 2016 heeft België een "Plan voor eerlijke concurrentie in de transportsector" aangenomen, waarin acties worden vooropgesteld op nationaal vlak, in Benelux-verband en op Europees niveau. Het Plan was het resultaat van overleg tussen de bevoegde ministers, de administraties, de werkgeversverenigingen en de vakbonden. 

In september 2016 hebben acht Lidstaten (Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg en Noorwegen) een gezamenlijke brief gericht aan Europees Commissaris voor Vervoer Violeta Bulc.  In hun schrijven vroegen de ministers dat de Commissie actie zou ondernemen teneinde een eerlijke concurrentie op het gebied van het wegvervoer te garanderen.

In het verlengde daarvan werd er vandaag, 31 januari, een ministeriële vergadering gehouden in Parijs om een "Wegvervoer Alliantie" op te starten.  De deelnemende landen zijn de Lidstaten die de brief ondertekend hebben, aangevuld met Zweden.

Het initiatief "Alliantie wegvervoer" streeft hoofdzakelijk de volgende doelstellingen na:

  • de verschillende nationale maatregelen die van toepassing zijn inzake de Europese regelgeving eensluidend maken;
  • de controlepraktijken verbeteren;
  • gemeenschappelijke standpunten bepalen om sociale dumping te bestrijden en eerlijke concurrentie in de hand te werken.

"Dit memorandum van negen Europese staten zal aan onze landen de kans geven om nog maar eens te onderstrepen dat een verdere marktopening in de sector van het goederenvervoer over de weg pas aanvaardbaar wordt wanneer voorafgaandelijk een Europese harmonisering op sociaal vlak is doorgevoerd en daarmee samenhangend een reeks andere maatregelen zijn genomen, met name inzake de interpretatie van de regels en de controle", verklaart François Bellot.

Al deze doelstellingen zullen worden opgenomen in een verklaring die na afloop van de ministeriële vergadering werd ondertekend. Deze verklaring zal aan de Europese Commissie worden bezorgd.