Clicky


Groen licht voor verlenging grenscontroles

Groen licht voor verlenging grenscontroles
07-02-2017 13:17 | Controles | auteur ANP

BRUSSEL - Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen delen van hun binnengrenzen drie maanden langer controleren. Ondanks protesten van meerdere lidstaten stemden de EU-ministers van Europese Zaken dinsdag in met een verlenging tot medio mei.

Oostenrijk mag doorgaan met de controles langs de grens met Hongarije en Slovenië, en Duitsland langs die met Oostenrijk. In het geval van Zweden en Denemarken betreft het de Öresund-brug en de veerboten. Dat laatste geldt ook voor Noorwegen.

De controles moeten gericht en proportioneel zijn en tot een minimum worden beperkt. De vijf landen moeten de noodzaak elke week opnieuw beoordelen en de controles zo snel mogelijk opheffen.

Ze kregen vorig jaar mei toestemming vanwege de grote hoeveelheid migranten die Europa binnenkwam via Griekenland. Volgens de Europese commissie bestaat er nog altijd kans op herhaling. De bedoeling blijft het vrij verkeer van personen in de Schengenzone zo snel mogelijk weer te herstellen.

Duitsland liet vorige week weten de controles te willen voortzetten met de terreurdreiging als rechtsgrond, en niet zozeer de migrantencrisis. Minister van Binnenlandse Zaken Tomas de Maizière gaf daarvoor vooral de aanslag in Berlijn als reden. Frankrijk controleert zijn grenzen al langer met een beroep op de terreurdreiging, waardoor verlenging makkelijker is.

Griekenland, Hongarije, Slovenië en Slowakije hebben eerder gezegd tegen de verlenging van de controles te stemmen. Bulgarije, Cyprus en Polen zeiden geen positie in te nemen.