Clicky


ILT legt Lets transportbedrijf 27.000 euro boete en rijverboden op

ILT legt Lets transportbedrijf 27.000 euro boete en rijverboden op
08-02-2017 15:57 | Overtredingen | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de politie Amsterdam en de Landelijke Eenheid van de politie hebben afgelopen maandag en dinsdag tijdens een controle bij drie Letse vrachtwagens gemanipuleerde tachografen aangetroffen. Ook bleken enkele chauffeurs hun bestuurderskaarten niet (correct) te gebruiken. Daarvoor zijn boetes opgelegd die variëren van 1.100 euro tot 11.800 euro.

De inspectie hield de vrachtwagens gericht aan, op basis van meldingen uit Letland. Om de fraude vast te stellen, zijn de tachografen doorgelicht met speciale meetapparatuur.

In totaal zijn twaalf vrachtwagens van één Letse eigenaar gecontroleerd. Eén ervan was in orde. Bij acht vrachtwagens had er manipulatie-apparatuur ingezeten maar die was verwijderd, zo gaf de ondernemer toe. De inspectie heeft van deze wagens onderdelen meegenomen voor nader onderzoek.
Op één vrachtwagen gebruikten de twee chauffeurs hun bestuurderskaart niet; eentje reed op andermans kaart (boete van 1500 euro) en de tweede reed zonder kaart (boete van 1100 euro). De chauffeurs kregen naast een boete ook een rijverbod van 45 uur opgelegd. Voor de werkgever levert het niet (correct) gebruiken van bestuurderskaarten een boete op van 4.400 euro.

Van de drie gemanipuleerde vrachtwagens is er één op heterdaad betrapt. Dat betekent 8.800 boete voor de ondernemer en voor de twee chauffeurs die erop zaten ieder 1.500 euro boete. Voor de twee andere gemanipuleerde vrachtwagens, waarbij de manipulatie pas aan het licht kwam bij het doorlichten van de vrachtauto, krijgt de ondernemer samen 8.800 euro boete. Een rijverbod was hier niet meer nodig, de chauffeurs moesten noodgedwongen rusten tijdens het onderzoek.

Een tachograaf registreert rij- en rusttijden. Als met het apparaat wordt geknoeid, kan een ondernemer of chauffeur met deze registratie frauderen zodat er zogenaamd meer gerust is. De inspectie controleert hierop om onder meer de verkeersveiligheid te bevorderen; vermoeide chauffeurs kunnen een gevaar zijn op de weg. Met de controles gaat de ILT ook oneerlijke concurrentie in het wegvervoer tegen. 

Op manipuleren van de tachograaf staat 4.400 euro boete voor het transportbedrijf. Als een chauffeur op heterdaad wordt betrapt, krijgt de ondernemer een extra boete van 4.400 euro en diens chauffeur een boete van 1.500 euro. De extra voorzieningen waardoor met de tachograaf gefraudeerd kon worden, moet de eigenaar er op eigen kosten uithalen.