Clicky


Vervoer op HSL terecht aan NS gegund

Vervoer op HSL terecht aan NS gegund
09-02-2017 11:50 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Regionale vervoerders zoals Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia zijn in 2014 terecht buiten de aanbesteding gehouden voor het treinvervoer over de hogesnelheidslijn HSL-Zuid. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft dat donderdag bepaald in een zaak die was aangespannen tegen staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

De rechter oordeelt dat het personenvervoer zonder openbare aanbesteding aan de NS mocht worden verleend omdat dat het voordeligste was en de reiziger geen belang heeft bij de opsplitsing van het hoofdrailnet, aldus de uitspraak.

De hogesnelheidslijn Amsterdam-Brussel wordt nog altijd niet optimaal benut als gevolg van de problemen met de Fyra, de hogesnelheidstrein die kort na de introductie in 2012 wegens mankementen van het spoor werd gehaald. Desondanks werd het vervoer op de snelle lijn eind 2014 voor tien jaar wederom gegund aan de NS. De regionale vervoerders menen dat de NS wordt voorgetrokken.

Volgens de rechter heeft de staatssecretaris terecht bepaald dat het snelle spoor deel uitmaakt van het hoofdrailnet, een systeem dat kan bestaan door het verlies op onrendabele lijnen te compenseren met winstgevende lijnen, zoals de HSL-Zuid.

"Ik ben blij dat de rechter oordeelt dat de manier waarop het personenvervoer over de hogesnelheidslijn nu aan NS is gegund niet alleen rechtmatig is, maar ook het meest voordelig en bovendien in het belang van de reiziger", reageerde Dijksma.