Clicky


Meer bloemen en planten de grens over

Meer bloemen en planten de grens over
15-02-2017 17:16 | Algemeen | auteur ANP

AALSMEER - De export van bloemen en planten kende een goede start van het jaar. Voor het eerst in de geschiedenis werd in de maand januari voor meer dan 400 miljoen euro geëxporteerd, zo meldde brancheorganisatie VGB woensdag. Dit kwam vooral doordat bloemen duurder waren.

Snijbloemen leverden met een groei van 14 procent 271 miljoen euro bij aan de export. Pot- en tuinplanten waren goed voor 136 miljoen euro, hetgeen een stijging met 8 procent betekende.

Verder viel op dat de totale export naar het Verenigd Koninkrijk met 6 procent daalde naar 50 miljoen euro. Daarmee is het land na Duitsland en Frankrijk nog wel de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse bloemen en planten. De vraag die exporteurs hardop stellen is of dat zo blijft. Door de gedaalde koers van het Britse pond zijn Nederlandse bloemen duurder voor de Britten.

Duitsland was met een totaalomzet van 124 miljoen euro veruit de belangrijkste afzetmarkt, gevolgd door Frankrijk waar voor ruim 56 miljoen euro aan bloemen en planten naartoe werd geëxporteerd.

Verder viel de stevige stijging naar Polen en Rusland op waarnaar de uitvoer met respectievelijk 64 procent en 38 procent toenam. Polen is met 17,3 miljoen euro de nummer zes in het rijtje landen waar Nederlandse bloemen en planten worden uitgevoerd. Rusland de nummer negen met een bedrag van 11,2 miljoen euro.