Clicky


Norbord breidt short sea volume gestaag uit

Norbord breidt short sea volume gestaag uit
24-02-2017 09:36 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENK - Norbord nv in Genk maakt deel uit van de Norbord Groep, wereldwijd één van de grootste producenten van OSB-platen. Voor de productie van die platen wordt uitsluitend rondhout gebruikt, met name naaldhout en enkele loofhoutsoorten. Voor de aanvoer maakt Norbord dankbaar gebruik van zijn ideale ligging aan het Albertkanaal. Het aandeel short sea shipping van de totale aanvoer over het water blijft stijgen.

In 2014 maakte de aanvoer naar Genk via het water ongeveer 40 procent uit van de totale aanvoer van rondhout. Van die aanvoer over de waterweg werd 60 procent via short sea shipping (SSS) verscheept, wat vooral te wijten was aan het feit dat veel naaldhout werd ingevoerd via de hoofdvestiging in Schotland.

Onder invloed van de wisselkoersen daalde de aanvoer via het water in 2015 tot ongeveer één derde van de totale aanvoer. Toch werd 43 procent daarvan nog aangebracht via SSS, door het gebruik van andere routes onder meer vanuit de Baltische staten.

In 2016 gingen de cijfers voor rondhoutaanvoer via de waterweg opnieuw in stijgende lijn naar bijna 40 procent, ruim de helft daarvan gebeurde via SSS. Deze stijging van 10 procent vertaalt zich in een globaal aangevoerde 95.000 ton via short sea coasters.

Rosie Cardeynaels, Purchase/Wood Planning Manager bij Norbord: “De stijging in het aandeel short sea shipping is zonder twijfel het resultaat van de uitbouw van een sterke relatie met de vervoerders en hun leveranciers. Deze strategie en de groei van Norbord maken dat ons short sea volume momenteel blijft toenemen.”

Norbord blijft tevens sterk gefocust op zijn lokale markt en houdt dan ook vast aan deze aanvoerstroom.

Ondertussen volgt de OSB-producent het investeringsprogramma van de waterwegbeheerder voor verhoging van de bruggen op het Albertkanaal op de voet. Cardeynaels: “Zo’n verhoging tot 9,1 m doorvaarthoogte zal immers de capaciteit en het type van toekomstige coasters mee bepalen.”