Clicky


AGRO Merchants Group neemt Frissul en Frigomato over

AGRO Merchants Group neemt Frissul en Frigomato over
08-03-2017 10:10 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

LISSABON - AGRO Merchants Group, een wereldspeler op het gebied van de exploitatie van koelhuizen, heeft vandaag bekend gemaakt Cold Land SGPS SA over te nemen van de Portugese private equity bedrijven Inter-Risco en Portugal Ventures. Cold Land is het moederbedrijf van Frissul en Frigomato, die samen een opslagcapaciteit van 303.200 m2 bieden wat gelijk staat aan 55.700 palletplaatsen.

Hiermee zijn zij in Portugal marktleider op het gebied van koel- en vriesopslag en tevens marktleider van het Iberisch Schiereiland. Deze overname betekent voor AGRO een belangrijke uitbereiding van de capaciteit in deze regio. Het huidige management team, onder leiding van CEO Afonso Almeida, blijft aan het hoofd van het Portugese bedrijf.

De grootste capaciteit staat in Carregado bij Lissabon. Twee andere locaties bevinden zich in Aveleda en Aguda, beiden in de omgeving van Porto. Het bedrijf staat bekend om haar hoog kwaliteitsniveau, innovativiteit en uitgebreide kennis in value added services. Daarnaast werken zij met informatiesystemen die de productiviteit van het gehele distributieproces versterken.

Hun expertise omvat zowel diepvriesproducten zoals ijs, brood, banketbakkersproducten, groenten, vlees en vis, als gekoelde producten zoals zuivel en vleeswaren. Het bedrijf heeft een netwerk opgebouwd van klanten vanuit de complete voedselketen, waaronder producenten, retailers, distributeurs, importeurs en exporteurs. Zij beschikken over onder andere de certificaten ISO 9001, SMETA en IFS Logistics.

Deze recente overname past in de strategische doelstelling van AGRO Merchants Group om marktleider te worden in koel- en diepvriesopslag en daarmee een totaal logistiek concept voor het Iberisch Schiereiland te ontwikkelen. In maart 2016 heeft AGRO reeds APC in Barcelona, Spanje overgenomen. APC is leider in deze regio met een opslagcapaciteit van 55.000 palletplaatsen verdeeld over twee locaties. Daarnaast heeft AGRO in 2016 de bouw van een state-of-the-art koelvrieshuis in Algeciras voltooid, waardoor het aantal palletplaatsen van deze locatie is gestegen naar 15.600.

“Frissul en Frigomato zijn waardevolle aanvullingen voor ons wereldwijde netwerk voor koel- en vriesopslag, mede door de uitstekende infrastructuur, het uitgebreide klantenbestand, het ervaren managementteam en focus op service voor de klant” zei Carlos Rodriguez, CEO van AGRO Merchants Group.

“Het Iberisch Schiereiland is daarnaast een van de belangrijke clusters voor onze groep. Met de huidige vestigingen in Algeciras en Barcelona en de toevoegingen in Lissabon en Porto zetten wij onze groeiplannen in de regio voort, waarmee we onze geografische dekking versterken en onze bestaande en nieuwe klanten nog beter in hun behoeften kunnen voorzien.”

Rui Branquinho, Partner bij Inter-Risco, SCR, SA en voormalig voorzitter van Cold Land:  “De laatste jaren is Frissul marktleider geworden in temperatuurgecontroleerde opslag en logistieke dienstverlening in Portugal. Wij zijn er trots op dat wij hier onderdeel van hebben mogen uitmaken en een bijdrage hebben mogen leveren aan de ontwikkeling van een geweldig team. De overname van Frigomato en de uitbreiding van Carregado’s faciliteiten hebben de totale opslagcapaciteit met meer dan 50 procent verhoogd, met als doel marktleider van Portugal te worden.

Tijdens dit traject nam Cold Land Frigomato over en integreerden zij hun diensten met die van Frissul. Dit alles geleid door Rui Costa (CFO). Dit was alleen mogelijk met behulp van het uitzonderlijke team dat was ontstaan en dat kon leunen op de ervaringen van de voormalig aandeelhouder van Frissul (José Pais Lopes), die fungeerde als bestuurslid. AGRO Merchants Group is een unieke strategische partner om het bedrijf naar het volgende niveau te brengen en de geografische bereikbaarheid, services en capaciteiten verder uit te breiden.”

Afonso Almeida, Cold Land CEO, reageerde op de overname, “Kort na de overname van Frissul werd ik door Inter-Risco gevraagd Cold Land’s team te versterken. Ik trof een fantastisch bedrijf aan met bijzondere mensen en ik werd altijd gesteund door onze aandeelhouders en hun team. Wij zijn bijzonder trots op wat wij de laatste jaren hebben bereikt en zijn ervan overtuigd dat dit de aandacht heeft getrokken van AGRO Merchants Group en de reden is geweest dat zij Cold Land in hun koel- vriesnetwerk wilden integreren. Wij geloven dat met deze overname, Cold Land haar belangrijke positie in de markt kan versterken en haar mogelijkheden in deze wereld, waar logistiek een steeds belangrijkere rol vervult, verder kan benutten."

Celso Guedes de Carvalho, CEO van Portugal Ventures, zei “Deze exit reflecteert Portugal Ventures betrokkenheid bij het vinden van de beste zakelijke mogelijkheden voor de portefeuille ondernemingen. Wij zijn er trots op deel te hebben mogen uitmaken van de groei van het bedrijf tot het moment van overname door een van de belangrijkste internationale spelers in deze sector.”