Clicky


Fed verhoogt rente

Fed verhoogt rente
15-03-2017 20:05 | Financieel | auteur ANP

WASHINGTON - De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten woensdag met een kwart procentpunt verhoogd. De koepel van Amerikaanse centrale banken ziet een sterke groei van de Amerikaanse economie en verwacht dat de rente later dit jaar nog verder omhoog zal gaan.

Het belangrijkste tarief kwam door de derde verhoging sinds eind 2015 op een bandbreedte van 0,75 tot 1 procent. Tot die eerste verhoging ruim een jaar geleden stond de rente zeven jaar op nul procent.

De Fed wees erop dat de doelen ten aanzien van de Amerikaanse arbeidsmarkt en de inflatie nagenoeg zijn gehaald. Daarbij zijn de kansen op mee- en tegenvallers voor de economie min of meer in evenwicht.

Fed-president Janet Yellen benadrukte in een toelichting dat het besluit is genomen op basis van de recente ontwikkeling van de Amerikaanse economie. De centrale bankiers sorteren volgens haar niet voor op de verwachte stimulans van de belastingverlagingen en investeringen die president Donald Trump heeft beloofd. Het is nog altijd te vroeg om de werkelijke gevolgen van zijn beleid in te schatten, aldus Yellen.

De centralebankpresident zei dat ze een korte ontmoeting heeft gehad met Trump, die zeer kritisch is op de Fed. Met minister van Financiën Steven Mnuchin overlegde Yellen naar eigen zeggen al vaker. Ze verwacht ,,een sterke relatie'' met hem op te kunnen bouwen.

De Fed bleef bij zijn voorspelling dat de rente dit jaar in totaal drie keer zal worden verhoogd. Alom werd al verwacht dat de eerste stap daarbij deze maand zou worden gezet. In de aanloop naar de rentevergadering klonk ook steeds vaker de voorspelling dat de Fed door het aanhoudende herstel van de economie nu zou mikken op vier verhogingen in 2017.

De hogere rente is bedoeld om een oververhitting van de Amerikaanse economie en een al te sterke stijging van de inflatie te voorkomen. Het hogere beleidstarief maakt het iets duurder om geld te lenen, wat de toename van de vraag enigszins kan remmen.