Clicky


Zes nieuwe DAF XF trekkers voor Tiltrans

Zes nieuwe DAF XF trekkers voor Tiltrans
28-03-2017 09:52 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

BURGUM - Internationaal transportbedrijf Tiltrans uit het Friese Burgum zag het aandeel DAF in de vloot in de afgelopen jaren behoorlijk toenemen. Volgens de directie is dat een rechtstreeks gevolg van de uitstekende prijs- kwaliteit verhouding, maar er zijn meer redenen voor Tiltrans om wederom voor DAF te kiezen.

Tiltrans is één van de oudste transportbedrijven van ons land. De historie begon al in 1912 in Oosternijkerk met het vervoer van agrarische producten. In 1958 kwam de doorbraak toen er in Burgum een bedrijf werd overgenomen met voornamelijk kippers. Sindsdien groeide de vloot gestaag door tot de inmiddels 65 trekkende eenheden. Daarvan heeft inmiddels ruim zestig procent het merk DAF in de grille.

Directeur Freerk Tilkema: "Wij zijn een bedrijf dat veel waarde hecht aan goede relaties, en die met DAF dealer BSF in Leeuwarden is uitstekend. Dat is al één argument om voor DAF te kiezen, maar daarbij komt zoals gezegd de uitstekende prijs- kwaliteit verhouding en de hoge mate van comfort. Onze chauffeurs zijn bijzonder tevreden over de riante Super Space Cab cabines en met name de bedden en opbergruimte worden hoog gewaardeerd."

Lichter

De zes nieuwe trekkers zijn van het type XF 440 Super Space Cab, voorzien van de MX11 krachtbron. Tilkema: "Wij zijn vooral actief met losgestorte lading en met tank- en bulktransport en dan telt iedere kilo. Met deze MX11 krachtbron besparen we zo’n 200 kilo ten opzichte van de MX13 en dat is mooi meegenomen. Daarbij komt dat de trucks keurige verbruikscijfers laten zien voor zover we dat nu al kunnen beoordelen."

Een belangrijk aspect daarbij is dat alle chauffeurs bij de aflevering een cursus ‘Het nieuwe rijden’ ontvangen van de DAF dealer. Tijdens die dag leert de chauffeur om beter met zijn nieuwe voertuig om te gaan, maar deze dag telt ook mee voor de verplichte nascholing voor de Code95.

Multifunctioneel

De trekkers zijn voorzien van een dubbele PTO waardoor ze multifunctioneel ingezet kunnen worden. De trucks zijn daarmee namelijk geschikt voor zowel walking-floor- als voor tank- en bulkopleggers. Doordat de hydrauliek- en blower unit aan de rechterzijde gemonteerd is bleef er aan de linkerzijde ruimte over voor maar liefst 850 liter brandstof.

De Super Space Cab cabines zijn uitgerust met de kenmerkende SkyLights op de hoeken van de cabine. Verder zijn de cabines voorzien van een luxe chauffeursstoel, een tweede bed en een luxe interieur met koelkast en extra schuiflade. Tevens is er een stand-airco aan boord voor als er overdag geslapen moet worden. Voor de veiligheid van de chauffeurs is er het DAF night-lock.

Partnership

Voor de communicatie met de chauffeurs en voor een optimaal wagenparkbeheer maakt Tiltrans gebruik van Greencat boordcomputers van Groeneveld. Tiltrans heeft een eigen werkplaats voor reparatie en onderhoud maar de lijnen met DAF dealer BSF zijn kort.

Er is dan ook een constante uitwisseling van kennis met betrekking tot het onderhoud van de DAF trucks. "Dat is een vorm van partnership die wij bijzonder waarderen. Dat bedoelen wij met goede relaties, want je moet het samen doen", aldus directeur Freerk Tilkema.