Clicky


Luchtmachtbasis Enschede is nu Twente Airport

Luchtmachtbasis Enschede is nu Twente Airport
30-03-2017 16:11 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

ENSCHEDE - De voormalige luchtmachtbasis Twenthe bij Enschede is vanaf donderdag niet meer in handen van Defensie. De luchthaven valt nu onder de provincie Overijssel en is omgedoopt tot Twente Airport.

Het vliegveld werd donderdagmiddag officieel geopend in aanwezigheid van demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur). Zij prees de pionierende kracht die volgens haar kenmerkend is voor Twente. "Twente Airport is een regionale luchthaven met grote vergezichten en een nationale innovatieagenda", aldus Dijksma.

Het ministerie van Defensie, vertegenwoordigd door kolonel Jan-Paul Apon droeg het gezag symbolisch over aan de Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum. Tijdens de opening vlogen twee F-16's over, als afscheidsgebaar van de Koninklijke Luchtmacht.

Enkele bijzondere civiele vliegtuigen brachten een bezoek, waaronder een Beechcraft King Air afkomstig van Schiphol en een Eclipse 500 van vliegveld Teuge. Kort na 10.00 uur landde het eerste vliegtuig op Twente Airport.

De luchthaven is bedoeld voor zakelijk en recreatief vliegverkeer. Daarnaast is Twente Airport een locatie voor testen, uiteenlopend van "waterbaktesten met een Airbus tot het testen en doorontwikkelen van drones. We dagen ondernemers uit", zei luchthavendirecteur Meiltje de Groot.