Clicky


Schultz overweegt stappen tegen Duitse tolheffing

Schultz overweegt stappen tegen Duitse tolheffing
31-03-2017 16:11 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) overweegt juridische stappen tegen het Duitse besluit om tolheffing in te voeren.

Schultz is niet blij met de voorgenomen invoering en blijft ertegen, ondanks dat de Duitsers aanpassingen aan het plan hebben gedaan. De minister wacht nog op het oordeel van de Europese Commissie. Die heeft aangegeven de tolheffing te willen toetsen aan Europees recht. Ze verwacht dat de Europese Commissie erop toeziet dat geen discriminatie plaatsvindt van buitenlandse automobilisten.

Na jaren van gesteggel is de weg vrij voor het invoeren van tolheffing in Duitsland. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen, is vrijdag akkoord gegaan met de aangepaste regeling. De Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, gaf een week geleden al het groene licht.

Het oorspronkelijke plan van de Duitsers is op onderdelen aangepast. Zo komt er een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruikmaken van het Duitse wegennet.

De tolheffing kan vanaf 2019 worden ingevoerd. Er moet dan moet worden betaald voor het rijden op het 13.000 kilometer lange net van de Autobahn en het 39.000 kilometer lange net van grote verbindingswegen (Bundesstraßen).