Clicky


Hypotheekrente lang vastzetten populair

Hypotheekrente lang vastzetten populair
11-04-2017 11:34 | Financieel | auteur ANP

CAPELLE A/D IJSSEL - Huizenkopers kiezen steeds vaker voor een hypotheek met een langere rentevaste periode. Uit cijfers van De Hypotheker blijkt met name dat een rentevaste periode van dertig jaar aan populariteit wint, zowel bij starters als bij doorstromers.

Het aantal starters op de woningmarkt dat kiest voor een rentevaste periode van dertig jaar steeg volgens de index van De Hypotheker met 38 procent ten opzichte van een jaar geleden. Bij doorstromers is dit zelfs 45 procent. Volgens de hypotheekadviesketen kiezen huizenbezitters bewust voor een stabiele hypotheeklast gedurende de looptijd van de hypotheek.

Dit komt vooral door de lage rente en de kleine verschillen tussen de rentevaste periodes. De laagste hypotheekrente op basis van een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van tien jaar met Nationale Hypotheek Garantie is bij bestaande bouw volgens de De Hypotheker nu 1,64 procent. Bij dertig jaar is dat 2,6 procent.

De rentevaste periode van twintig jaar is nog altijd het populairst. Ten opzichte van een jaar geleden is bij deze periode wel sprake van een daling met 6 procent. Het aantal hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar steeg met 11 procent op jaarbasis. Vooral starters kiezen veelvuldig voor de looptijd van tien jaar, omdat zij binnen die periode vaak doorstromen naar een grotere woning.

De keuze voor een rentevaste periode van vijf jaar bleef nagenoeg stabiel ten opzichte van een jaar eerder.