Clicky


Verdachte van explosies Dortmund opgepakt

Verdachte van explosies Dortmund opgepakt
12-04-2017 17:06 | Buitenland | auteur ANP/RTR/DPA

KARLSRUHE - De politie heeft een verdachte van de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund aangehouden. Dat heeft de Duitse justitie woensdag gemeld.

Justitie meldde dat het om een terreurdaad ging met een islamistische achtergrond. Justitie heeft nog een andere verdachte op de korrel, maar die is nog niet aangehouden. Bij beide islamistische verdachten is huiszoeking gedaan.

Bij de spelersbus van Borussia Dortmund ontploften dinsdagavond drie explosieven toen het voertuig met de selectie op weg was naar het stadion voor de wedstrijd tegen AS Monaco. Twee mensen, een speler en een politieman, raakten gewond. De wedstrijd is uitgesteld naar woensdagavond.

Bij het onderzoek naar de explosies is drie keer een brief met dezelfde tekst gevonden. Daarin werd verwezen naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december en de inzet van Duitse straaljagers in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië. De brief van een kantje was in het Duits geschreven. Diverse Duitse media meldden dat de brief begon met de tekst "in naam van Allah, de genadige, de barmhartige''.

Ook werd het woord gericht tot de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Jouw tornado's vliegen nog altijd over de grond van het kalifaat om moslims te vermoorden.'' Sporters en andere prominenten "in Duitsland en andere kruisvaarderslanden'' staan per direct op de "dodenlijst van IS'', zou verder te lezen zijn in de brief.