Clicky


Sterkste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar

Sterkste prijsstijging koopwoningen in 15 jaar
21-04-2017 09:41 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Bestaande koopwoningen waren in maart 7,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in vijftien jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag.

In augustus 2008 bereikten de woningprijzen een piek. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau 8,6 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 16,4 procent hoger.

Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen is in maart ongeveer even hoog als in april 2006.

Het CBS en Kadaster wezen er verder op dat in Den Haag de prijzen van koopwoningen in het eerste kwartaal weer bijna terug waren op het niveau van voor de crisis. Maar de hofstad is daarmee nog wel de enige van de vier grote steden waar dit nog niet helemaal het geval is.

In het eerste kwartaal waren in alle provincies de koopwoningen duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld was de prijsstijging 6,8 procent. Dat is de grootste toename na het tweede kwartaal van 2002. In de Randstadprovincies Noord-Holland (10,5 procent), Zuid-Holland (7,4 procent) en Utrecht (8,6 procent) was de prijsstijging meer dan gemiddeld in Nederland.

Amsterdam blijft zich onderscheiden op de woningmarkt, niet alleen in prijsontwikkeling ten opzichte van de drie andere grote steden en de rest van Nederland, maar ook qua ontwikkeling van het aantal verkochte woningen. ,,De prijzen lopen nog steeds op, maar de verkopen zijn al voor het derde kwartaal achter elkaar lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder'', zo wordt geconstateerd.

Het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) liet vrijdag verder weten dat in het eerste kwartaal van dit jaar 28.300 huishoudens de aankoop van hun woning hebben gefinancierd met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het WEW verstrekt die garantie.